Nagyvilág

Hatalmas erdőtűz pusztít Kanadában, már egy teljes lakópark leégett

A hatóságok már egy egész várost kiürítettek. A heves szél ráadásul kedvez a tűz terjedésének.

A tűz a 80 ezres város, Fort McMurray déli részét fenyegeti elsősorban, ezért a hatóságok észak felé “terelik” a lakosságot. Leégett egy lakókocsikból álló lakópark, és a tűz egyre közeledik a város központja felé.

Darby Allen tűzoltóparancsnok szerint a belvárosban kisebb tűzgócok alakultak ki, de ezeket sikerült eloltani. A lángok a város szélét már elérték, a lakott területekre is jelentős mennyiségű hamu hullott. A déli körzetekben helyi sajtójelentések szerint

káosz és pánikjelenségek tapasztalhatók.

Hatalmas forgalmi dugók alakultak ki a városból kivezető utakon, a befelé vezető főutat pedig lezárta a rendőrség.

A kimenekítésről szóló rendelet kötelezi a helyieket arra, hogy elhagyják otthonukat. A fenyegetett övezettől biztonságos távolságban (mintegy 20 kilométerre) ideiglenes menedékhelyeket hoztak létre.

A környéket szárazság sújtja, miközben a hőmérséklet rekordokat dönt, és kedden megközelítette a 30 Celsius-fokot.

Fotó: Europress

A tűzoltók a hét legelején még sikeresen küzdöttek a lángokkal, de a helyzet kedd reggelre jelentősen súlyosbodott az erős szél miatt. A város hatóságai a szomszédos tartományoktól és a kanadai központi kormánytól is azonnali segítséget kértek a tűz megfékezésére és a menekülők elhelyezésére.

Személyi sérülésről egyelőre nem érkeztek hírek, és a tűz a hatóságok közlése szerint nem fenyegeti a közeli olajmezőket sem.

Kanadai illetékesek szerint

ez a valaha volt legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta tartományban.

Az alábbi videón látszik, mekkora lángok csaptak fel a város határában.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik