Nagyvilág

Súlyos viták a norvég gyermekvédelmi szolgálat körül

Sokan intézményesített gyermekrablással vádolják a Barnevernetet, a szervezet viszont azt állítja, hogy a gyermekverés szigorú tilalmát igyekszik betartatni.

Az elmúlt időkben óriási harag zúdult a norvég gyermekvédelmi szolgálatra, a Barnevernetre, amiről sokan úgy tartják, állami szintre emelt „gyermekrablást” valósít meg. A szolgálat alapvető feladata, hogy segítsen a nehéz helyzetbe került szülőknek, de akár el is távolíthatja a gyerekeket családjukból, és nevelőintézetbe vagy nevelőszülőkhöz helyezheti őket, ha úgy ítéli meg, hogy súlyos problémák vannak a nevelésben, vagy jelen van a családban az erőszak.

Az ilyen intézkedéseknek nagy arányban vannak kitéve a külföldi családok. 2014-ben 1665 gyermeket emelt ki családjából a Barnevernet, ebből 424-nek voltak szülei külföldiek. Mindebben közrejátszhat, hogy a norvég törvények szigorúan tiltják a gyermek bárminemű bántalmazását, még a pofont vagy az elfenekelést is, a külföldi szülők viszont eltérő kulturális háttérrel rendelkeznek, és számukra a verés nevelési eszköz.

Világszerte tiltakozó keresztények

Egy Srí Lankáról érkezett családból például 2011-ben emeltek ki három gyermeket, miután a Barnevernet bejelentést kapott arról, hogy szüleik erőszakosan bánnak velük. Azzal vádolták meg őket, hogy zászlórúddal, fakanállal verik a gyerekeket, „kis szarnak” és „istenverte hülyének” nevezik őket, és egyikük kezét ollóval is megvágták. A szülők ugyanakkor azt állítják, hogy csak néha egy-egy pofont adtak a gyerekeknek.

Az édesanya szerint a norvég gyermekvédelem általánosít a külföldiekkel kapcsolatban. „Szerintük mindenki botokkal és övekkel veri a gyerekét, aki nem norvég” – mondta. Végül a bíróság ejtette a szülők ellen a súlyosabb vádakat, és kéthetes felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki rájuk a pofonok miatt. Ugyanakkor csak két kisebbik gyereküket kaphatták vissza.

Az ehhez hasonló történetek világszerte tiltakozást váltanak ki a Barnevernet ellen. Áprilisban Melbourne-től Bukaresten át Hawaii-ig tartottak keresztények tiltakozó megmozdulásokat amiatt, hogy egy román-norvég pártól elvették gyermekeiket. Bodnariuék a pünkösdi egyház tagjai, és bár valójában azért emelték ki tőlük a gyerekeket, mert felmerült a testi bántalmazás vádja, ügyükről az terjedt el, hogy a gyerekek vallásos nevelése miatt léptek fel velük szemben.

Bizottság dönt

A norvég gyermekjóléti minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a szülők bármit nyilatkozhatnak a sajtóban, a hatóságok keze meg van kötve annak tekintetében, hogy milyen tájékoztatást adhatnak egy-egy ügyről. „Olyanokat mondanak, mint hogy elraboljuk a gyerekeket a külföldi szülőktől, mert növelni akarjuk a népesség genetikai sokszinűségét. A gyomrom felfordul az ilyen kijelentésektől” – mondta Kai-Morten Terning, hozzátéve, hogy vannak kritikák, amelyeket meg kell hallani, de olyanok is, amelyek teljességgel igaztalanok.

A gyermekek eltávolításáról szóló döntést egyébként nem a Barnevernet hozza meg, hanem egy 3-5 tagú bizottság, melynek tagjai között van bíró, szociális munkás és gyermekvédelmi szakértő is. A bizottság döntései a bíróságokon keresztül megtámadhatóak. Ugyanakkor tavaly több mint száz ügyvéd, pszichológus és szociális munkás írt nyílt levelet, melyben a szolgálatot azért kritizálják, mert számos hibás döntést hoz, amelynek súlyos következménye van.

A Barnevernet viszont attól tart, hogy az időnként igaztalan vádak miatt azok a szülők is félnek hozzájuk fordulni, akiknek pedig fontos segítséget adhatnának. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik