Nagyvilág

Obama Trumpon viccelődött

Utalt arra is, szerinte ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

A Fehér Ház tudósítói minden évben megrendezik gálavacsorájukat, ez a washingtoni politikai és társadalmi élet egyik fontos eseménye. Megjelenik rajta a mindenkori amerikai elnök, a kormány sok tagja, politikusok, közéleti személyiségek, a művészvilág reprezentánsai. Így volt ez szombat este is, a vendégek között volt Ashton Carter védelmi miniszter és Bernie Sanders vermonti szenátor, a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa. Ugyanakkor nem volt jelen a várható két elnökjelölt: Donald Trump és Hillary Clinton.

Az estély megnyitó beszédének elején Obama mindjárt oda is szúrt Hillary Clintonnak, amikor így fogalmazott: “Ez a nyolcadik és utolsó részvételem elnökként a gálán, és izgatott is vagyok, mert ha a beszédem jól sikerül, akkor felhasználom jövőre a Goldman Sachsnál tartandó beszédemben”. Hillary Clintont ugyanis a kampányban gyakran támadják, mert a Goldman Sachsnál és a Wall Street más nagybankjainál több százezer dollárral honorált előadásokat tartott.

Kicsit meg vagyok bántva, hogy Donald Trump nincs itt ma este, hiszen olyan jól éreztük magunkat legutóbb. Igazán meglepő: tele van ez a terem riporterekkel, hírességekkel, kamerával, ő pedig nincs itt?! (…) Vajon mit csinál ehelyett? Otthon eszik egy Trump-sztéket és inzultáló twittereket küld Angela Merkelnek?

– tette fel a kérdést az elnök, akinek szavait tapsok szakították meg. Említette Trump külpolitikai tapasztalatlanságát is.

A republikánus elit azt állítja, hogy Donaldnak nincs elég külpolitikai tapasztalata ahhoz, hogy elnök legye. Dehogynem! (…) Éveket töltött azzal, hogy találkozott a világ vezető személyiségeivel: Svédország szépével, Miss Argentinával és Azerbajdzsán szépével

– mondta az elnök. Elegánsan ugyan, de utalt ara is, hogy szerinte ki lesz jövőre az elnök: “Jövőre valaki más lesz majd itt, és mindenki kitalálhatja, hogy ki lesz ez a nő” – fogalmazott.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik