Nagyvilág

A brazil elnök még egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy eltávolítsák

Megalakult a brazil törvényhozás felsőházában az a bizottság, amelynek 21, többségében ellenzéki tagja arról tesz javaslatot, hogy folytatódjék-e vagy sem a költségvetési törvények megszegésével vádolt Dilma Rousseff elnök visszahívását célzó eljárás, amelyet az alsóházban a képviselők több mint kétharmada támogatott.

Hétfői megalakulása után a testület várhatóan május elején teszi le javaslatát a szenátus elé.

A munkáspárti (PT) elnök elleni eljárás lefolytatásához a 81 szenátor közül legalább 41-nek a támogatása szükséges. Amennyiben ez létrejön, Dilma Rousseffet akár fél évre felfüggeszthetik hivatalából, amíg a felsőház döntést hoz arról, hogy véglegesen eltávolítsák-e az elnököt a hivatalából.

A vizsgálat idején Rousseffet az alelnök, a Demokratikus Mozgalom Pártját (PMDB) vezető Michel Temer helyettesítené. A PMDB nemrég még a PT fő koalíciós partnere volt, nemrég azonban szakított a Munkáspárttal. Rousseff árulással vádolta alelnökét emiatt, és azt rótta fel neki, hogy megpróbálja eltávolítani hivatalából.

A 2011 óta hatalmon lévő Dilma Rousseff visszahívását a költségvetési törvények megsértésének, ezen belül is a költségvetési mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt kezdeményezték. Az ellenzék emellett azzal vádolja az államfőt, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányát vesztegetésekből finanszírozták. Politikai ellenfelei a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozzák az elnököt, de Rousseff hivatalosan nem gyanúsítottja az ügynek.

(Reuters, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik