Nagyvilág

Szóba álltak, de maradtak a nézeteltérések a NATO és Oroszország között

A NATO azt várja, hogy az oroszok tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot. Az oroszok azt, hogy a NATO menjen el a határai közeléből.

Két év után újra ülésezett szerdán a NATO-Oroszország tanács. A tárgyaláson nem közeledtek az álláspontok az ukrán válság ügyében, de a NATO-főtitkár hasznosnak és őszintének nevezte a megbeszélést.

A NATO és Oroszország közti komoly nézeteltéréseken a mai tárgyalás sem változtatott – mondta Jens Stoltenberg. Szerinte számos szövetséges nem ért egyet azzal, hogy Oroszország polgárháborúként próbálja beállítani az ukrán válságot, miközben épp ők destabilizálják Kelet-Ukrajnát, lőszert, pénzt, felszerelést, irányítást nyújtanak a szakadároknak.

A főtitkár kiemelte: a NATO nem ismeri el a Krím-félsziget orosz megszállását, és rendkívül aggasztónak találják a kelet-ukrajnai fegyverszünet egyre gyakoribb megsértését. A NATO nem fog visszatérni a Moszkvával folytatandó rendes együttműködéshez, amíg Oroszország nem kezdi ismét tiszteletben tartani a nemzetközi jogot – szögezte le.

Az orosz NATO-nagykövet az ülést követő sajtótájékoztatón azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a Baltikumban katonai manőverekkel próbál nyomást gyakorolni Oroszországra, és arra figyelmeztetett, hogy Moszkva ezekre szükség esetén választ fog adni. Alekszandr Grusko szerint addig nem lesz javulás az orosz-NATO viszonyban, amíg a NATO szövetségesei nem csökkentik az Oroszország határa közelében kifejtett katonai tevékenységüket.

Angela Merkel jó jelnek nevezte, hogy csaknem két év után újra összeült a NATO-Oroszország tanács. A német kancellár azt mondta: meg kell őrizni a képességet, még ha a találkozó nem is jelenti azt, hogy már nincsenek nézeteltérések és sikerült választ találni valamennyi kérdésre. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik