Nagyvilág

Tényleg ötszázan halhattak meg a Földközi-tengeren

A múlt héten szivárgott ki, hogy elsüllyedt egy túlzsúfolt bárka a Földközi-tengeren, most már világos, hogy mennyien veszhettek hullámsírba.

Mióta kiderült, hogy történhetett egy súlyos hajókatasztrófa a Földközi-tengeren, valahol a líbiai-egyiptomi partok közelében, vadul megy a találgatás, hány áldozat veszhetett a tengerbe. A Guardian most azt írja, jelenlet 500 fő körülire becsülik a halottak számát.

A hajó az ENSZ Menekültügyi Főbitossága szerint Kelet-Líbiából futott ki, majd az egyiptomi partok felé sodródva felborulhatott a múlt héten. A katasztrófa akkor történhetett, amikor az embercsempészek egy kisebb hajóról egy nagyobbra rakodták át az embereket. Azonban a nagy hajón már így is túl sokan voltak, így az süllyedni kezdett a túlélők szerint.

Az Egyiptomban élő szomáliak egyik vezetője szerint folyamatosan látja azoknak a képeit, akik eltűntek a tengeren, sok egykori diákja is az elsüllyedt lélekvesztőn volt. 41-en élték túl a balesetet, legtöbbjük még a kisebbik hajón volt, vagy legalább vissza tudott úszni ahhoz. Szomáliak, szudániak, etiópok és egyiptomiak is vannak köztük.

Őket hamar magukra hagyták a csempészek, végül egy kereskedelmi hajó vette fedélzetére a csapatot, akik egy görög szigetre kerültek. Rájuk nem vonatkozik az EU-török megállapodás a visszatoloncolásról, mivel Líbiából érkeztek. A katasztrófa is mutatja, hogy hiába a törökországi megállapodás, a migránsok új útvonalat találnak.

Ha bebizonyosodik az ötszáz halott, akkor idén már ezer áldozatnál tartunk, a tavalyi migránshalálozások negyedénél. 2014-ben 170 ezren érkeztek Líbia felől, tavaly 150 ezren, idén eddig 25 ezren. Mondjuk a menekültek zöme most még fekete-afrikai, a szírek még nem fedezték fel ismét az útvonalat. A Menekültügyi Főbiztosság azt kéri az EU-tól, találjon ki valami biztonságos Európába jutási útvonalat a migránsoknak, na meg legális megoldásokat arra, hogy itt lehessenek Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik