Nagyvilág

Még mindig reng a föld japán délnyugati részén, hatszáznál több utórengés volt

Még mindig reng a föld Japán délnyugati részén: az öt nappal ezelőtt történt első nagy földrengés óta, kedd délelőtt tíz óráig 603 jól érzékelhető utórengés következett be, közölte kedden a földrengéseket is nyomon követő japán meteorológiai szolgálat.

Helyi idő szerint hétfő este érezhetően felerősödött ismét a szeizmikus aktivitás, történt egy kimondottan erős, 5,8-as földmozgás is Kumamoto prefektúrában.

A földcsuszamlások veszélye miatt a helyi hatóságok arra kérték több környékbeli település lakóit, hogy hagyják el otthonukat, és ne kutakodjanak a megrongálódott épületekben sem, mert az újabb és újabb utórengések következtében teljesen összedőlhetnek.

Legfrissebb, keddi adatok szerint az ötödik napja folytatódó földrengéseknek 44 halálos áldozatuk van: még két holttestet találtak egy olyan helyen, ahol földcsuszamlás történt. Folytatódik a kutatás több eltűnt után Minamiaszo faluban, ahol különösképpen nagy földcsuszamlások voltak.

Hatósági adatok szerint 94 ezer ember hagyta el otthonát, és lelt menedékre ideiglenes szállásokon. Gondok vannak az ellátásukkal, kevés az ivóvíz, és akadozik az élelmiszer elosztása is, pedig a bajba jutottak megsegítésén húszezer japán katona is segédkezik, és amerikai katonák is segítenek nekik: két, MV-22-es billenőrotoros katonai konvertiplánnal szállítják a segélyeket a nehezen elérhető területekre.

Öt nappal az első, nagy erejű, 6,5 földrengés után 160 ezer háztartásban még mindig nincs vízellátás, százezer épületben gázszolgáltatás sem.

Kedd reggel újra megnyitották Masikiben a kumamotói repülőteret, amely a terminálon keletkezett súlyos károk miatt eddig nem tudott sem indítani, sem fogadni járatokat, kizárólag a mentésben és segélyezésben részt vevő katonai szállítógépek használhatták. A nap folyamán 18 polgári járatot fogad a légikikötő.

A japán közlekedési minisztérium közölte, hogy keddtől a sürgősségi ellátásban részt vevő gépkocsik újra használhatják a Kumamoto prefektúrán áthaladó, erősen megrongálódott kjúsúi gyorsforgalmi út egyes részeit, ami megkönnyíti a segélyek eljuttatását Fukuokából a földrengés sújtotta területekre.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik