A patient is evacuated by emergency staff from an hospital in Kumamoto City on April 16, 2016, over fears it could collapse as a wave of aftershocks shook the area. 
A powerful earthquake hit southern Japan early on April 16, 2016, authorities said, sending panicked residents from their homes and damaging buildings in a region where nerves were already frayed by a swarm of strong shaking. The earthquake hit just over a day after another strong tremor in the same area killed nine people, injured hundreds and toppled buildings.     / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Külföld

Durva földrengés rázta meg Japánt

24.hu
24.hu

2016. 04. 15. 18:55

Dél-Japánt sorozatban rázzák meg a rengések, a legfrissebb éjjeli földmozgások miatt szökőárriadót is elrendeltek, de később lefújták.
Korábban a témában:

Erős földrengés történt Japán déli városánál Kumamotónál, cunamiriadót fújtak. Előző nap kilenc halottat követelt egy másik rengés – írja a BBC. Az NHK japán közszolgálati csatorna kezdetben arról adott hírt, hogy egy méteres szökőárra számítanak, de ez végül nem történt meg. Azt is ők közölték, hogy áramkimaradások vannak a környéken.

A Reuters szerint Ariake és Jacusiro környékére adtak ki szökőárriasztást, de ezt később lefújták. Közben az amerikaiak megnyugtatására azt is közölték, hogy az amerikai partokat nem érheti el cunami.

A BBC legfrissebb hírei szerint egymás után két rengés rázta meg Kjusú szigetét. Az első, 7,1-es erejű nagyon sekély mélységből, 10 kilométerről pattant ki, a második gyengébb volt, ennek erejét nem írták meg (korábban 7,4-esnek, szóval erősebbnek jellemezték, de ezt utóbb törölte a cikkből a BBC). Nem sokkal később egy 5,7-5-8 körülire saccolt utórengés is volt a térségben.

Evactuated residents wait at a park in Higashi-ku in Kumamoto City on April 16, 2016.
A strong 7,0 earthquake hit southern Japan early, the US Geological Survey said, a day after another powerful tremor killed at least nine people in the same area. Tens of thousands of people fled their homes after the 6.5-magnitude quake struck the southwestern island of Kyushu on Thursday night, leaving lumps of concrete strewn in the streets. / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Ezrek éjszakáznak a szabadban a földrengés után. / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI

Egy épület biztosan összeomlott, attól tartanak a BBC tokiói tudósítója szerint, hogy sokan a romok alatt rekedtek. Nehéz megállapítani, melyik épületek dőltek össze a korábbi rengésben, melyek a mostaniban. Több közút is megrongálódott a térségben. A tévé élőképein az volt látható, hogy ezrek menekültek a szabad ég alá, ahol valószínűleg majd az éjszakát is töltik.

A földrengés ereje

A földrengések közismert mérési módja a magnitúdós, azaz Richter-skála, amely a kőzetlemezek törése során lezajlott folyamatok energiáját adja meg számokkal. Ebből adódóan végpontja nincs, de a 9-es fokozatnál lényegesen erősebbet eddig nem mértek. Sokkal régebbi módszer egy 12 fokozatú skála, ahol a 2-est már megérezzük, 5-ösnél megrepednek a házfalak, míg a 12-es fokozat totális pusztítást jelent. Nem egy egzakt módszer, helyről-helyre változik, hiszen a pusztítás mértéke az épületek minőségén és a földrajzi távolságon múlik.

Csütörtökön korábban egy 6,2-es erejű rengés rázta meg Kumamoto vidékét, emiatt halt meg kilenc ember, valamint megsérültek ezren. A japán földtani intézet szerint hasonló intenzitású földmozgás volt, mint a 2011-es, ami pusztító szökőárat okozott.

A térségben egyébként üzemel egy atomerőmű, a szendai is, ami a sziget déli részén található. Az erőmű kiállta a rengések próbáját, jelenleg is normál üzemmódban működik. A 2011-es katasztrófa idején a fukusimai erőmű is átvészelte a rengést, de az azt követő cunami helyrehozhatatlan károkat okozott benne, és a vége a csernobili utáni legsúlyosabb atomkatasztrófa lett.

Egy NoelVincent nevű ember Kumamotóból közvetített élőben, lehetett hallani, hogy szólnak a cunamira figyelmeztető jelzések (azóta befejezte az élőzést).

Mi a földrengés?

Földünk olvadt, képlékeny belső rétegén, az asztenoszférán gyakorlatilag úsznak a litoszféra szilárd lemezei. A belső, kiszámíthatatlan áramlásoktól hajtva ezek folyamatos mozgásban vannak, ütköznek, elcsúsznak egymáson, meg-megroppannak. Eközben a kőzetlemezekben hatalmas feszültség gyűlik fel. Amikor a lemezek egymásra csúsznak, “kisiklanak”, eltörnek, az energia felszabadul. Ez a nagy reccs, azaz a földrengés.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.