Nagyvilág

Durva földrengés rázta meg Japánt

Dél-Japánt sorozatban rázzák meg a rengések, a legfrissebb éjjeli földmozgások miatt szökőárriadót is elrendeltek, de később lefújták.

Erős földrengés történt Japán déli városánál Kumamotónál, cunamiriadót fújtak. Előző nap kilenc halottat követelt egy másik rengés – írja a BBC. Az NHK japán közszolgálati csatorna kezdetben arról adott hírt, hogy egy méteres szökőárra számítanak, de ez végül nem történt meg. Azt is ők közölték, hogy áramkimaradások vannak a környéken.

A Reuters szerint Ariake és Jacusiro környékére adtak ki szökőárriasztást, de ezt később lefújták. Közben az amerikaiak megnyugtatására azt is közölték, hogy az amerikai partokat nem érheti el cunami.

A BBC legfrissebb hírei szerint egymás után két rengés rázta meg Kjusú szigetét. Az első, 7,1-es erejű nagyon sekély mélységből, 10 kilométerről pattant ki, a második gyengébb volt, ennek erejét nem írták meg (korábban 7,4-esnek, szóval erősebbnek jellemezték, de ezt utóbb törölte a cikkből a BBC). Nem sokkal később egy 5,7-5-8 körülire saccolt utórengés is volt a térségben.

Ezrek éjszakáznak a szabadban a földrengés után. / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Ezrek éjszakáznak a szabadban a földrengés után. / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI

Egy épület biztosan összeomlott, attól tartanak a BBC tokiói tudósítója szerint, hogy sokan a romok alatt rekedtek. Nehéz megállapítani, melyik épületek dőltek össze a korábbi rengésben, melyek a mostaniban. Több közút is megrongálódott a térségben. A tévé élőképein az volt látható, hogy ezrek menekültek a szabad ég alá, ahol valószínűleg majd az éjszakát is töltik.

A földrengés ereje

A földrengések közismert mérési módja a magnitúdós, azaz Richter-skála, amely a kőzetlemezek törése során lezajlott folyamatok energiáját adja meg számokkal. Ebből adódóan végpontja nincs, de a 9-es fokozatnál lényegesen erősebbet eddig nem mértek. Sokkal régebbi módszer egy 12 fokozatú skála, ahol a 2-est már megérezzük, 5-ösnél megrepednek a házfalak, míg a 12-es fokozat totális pusztítást jelent. Nem egy egzakt módszer, helyről-helyre változik, hiszen a pusztítás mértéke az épületek minőségén és a földrajzi távolságon múlik.

Csütörtökön korábban egy 6,2-es erejű rengés rázta meg Kumamoto vidékét, emiatt halt meg kilenc ember, valamint megsérültek ezren. A japán földtani intézet szerint hasonló intenzitású földmozgás volt, mint a 2011-es, ami pusztító szökőárat okozott.

A térségben egyébként üzemel egy atomerőmű, a szendai is, ami a sziget déli részén található. Az erőmű kiállta a rengések próbáját, jelenleg is normál üzemmódban működik. A 2011-es katasztrófa idején a fukusimai erőmű is átvészelte a rengést, de az azt követő cunami helyrehozhatatlan károkat okozott benne, és a vége a csernobili utáni legsúlyosabb atomkatasztrófa lett.

Egy NoelVincent nevű ember Kumamotóból közvetített élőben, lehetett hallani, hogy szólnak a cunamira figyelmeztető jelzések (azóta befejezte az élőzést).

Mi a földrengés?

Földünk olvadt, képlékeny belső rétegén, az asztenoszférán gyakorlatilag úsznak a litoszféra szilárd lemezei. A belső, kiszámíthatatlan áramlásoktól hajtva ezek folyamatos mozgásban vannak, ütköznek, elcsúsznak egymáson, meg-megroppannak. Eközben a kőzetlemezekben hatalmas feszültség gyűlik fel. Amikor a lemezek egymásra csúsznak, “kisiklanak”, eltörnek, az energia felszabadul. Ez a nagy reccs, azaz a földrengés.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik