Nagyvilág

Aszad-arcképes karórája van a szíriai külügyminiszter-helyettesnek

Mindenki elbújhat Fejszál Mekdad mögött, ha szervilizmusról van szó.

Valószínűleg senki nem szereti annyira a főnökét, mint Fejszál Mekdad, a szíriai diplomácia második embere. A külügyi tárca helyettes vezetője, aki gyakran képviseli a külföldi sajtóban kormánya álláspontját, egy olyan órát hord a csuklóján, melyet Bassár el-Aszad apró, de összetéveszthetetlen portréjával díszítettek.

Az óra az Associated Press fotósának tűnt fel egy interjú során, készített is róla néhány közeli képet. Az elemzők és újságírók darabokra szedték a képeket, korábbi fotók alapján azt is megállapították, hogy legalább tíz hónapja hordja Mekdad ezt az órát. Azt nem tudni, hogy lehet-e ilyet vásárolni – Aszad-arcképes órákat biztosan lehet venni az interneten, de azok közel sem ilyen igényes kivitelűek.

Persze nem kell feltétlenül véreskezű diktátornak lenni ahhoz, hogy valakinek az arcképét óralapra nyomják. Obamás és Donald Trumpos karórát is vásárolhatunk, ha úgy tartja kedvünk. A legnépszerűbb politikusos karórát pedig a kínai despota, Mao Ce Tung integető portréja díszíti, óraszakértők szerint semmi másból nem adtak el annyit, mint ebből.

Szaddám Husszeinről tudni vélik, hogy több száz Rolexet adott ajándékba, amelyet a saját portréja díszített, Líbiában viszont kevesebb, mint tíz dollárért vett a Channel 4 riportere Kadhafi-arcképes karórát. A Washington Post riportere arról számolt be, hogy Szíriában a kormánykézen lévő városokban rengeteg aszados szuvenírt lehet kapni, de olyat is szép számmal, amelyet Vlagyimir Putyinról mintáztak. (Independent / Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik