Nagyvilág

Telefonján játszhatott a forgalomirányító a bajor vonatbalesetkor

Erős a gyanú, hogy azért adott zöld jelzést a szembe közlekedő vonatoknak a tiszt, mert épp a telefonját nyomkodta.

Előzetes letartóztatásba helyezték kedden a 11 halálos áldozattal járó februári bajorországi vonatbalesetért felelősnek tartott forgalomirányítót, aki valószínűleg azért hibázott, mert a mobiljával játszott a tragédia előtti percekben.

A traunsteini ügyészség szerint a forgalomirányító kétszer is hibázott, először szabad jelzést adott két egymással szemben haladó vonatnak a Bad Aibling Kurpark és a Kolbermoor vasútállomás közötti egyvágányos szakaszra, és amikor észrevette a tévedést és figyelmeztetni akarta a vonatvezetőket, rossz gombot nyomott meg a forgalomirányító rendszer érintőképernyőjén.

Ez azért fordulhatott elő, mert elvonta a figyelmét egy számítógépes játék, amivel mobiltelefonján játszott.

A 39 éves férfit gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés, valamint a vasúti közlekedés veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt helyezték előzetes letartóztatásba. Elismerte, hogy a baleset előtti percekben játszott a mobiljával, de vitatja, hogy ez elvonta figyelmét a munkájáról.

A Meridian vasúttársaság két szerelvénye február 9-én korán reggel nagy sebességgel frontálisan ütközött a Münchentől 40 kilométerre húzódó Holzkirchen-Rosenheim vasútvonal egy éles kanyarjában, erdős területen. A vezetők valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták meg a szemből érkező szerelvényt, nem maradt idő fékezésre és a két személyszállító vonat egymásba rohant. A 11 halottat követelő balesetben 24-en súlyosan, 61-en könnyen megsérültek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik