Nagyvilág

Szaúd-Arábiában bebörtönzött jogvédőkért is szót emelhetne Obama Rijádban

Az amerikai elnök még nem reagált a civil szervezetek kérésére.

Tizenegy civilszervezet (NGO) nyílt levélben szólította fel Barack Obama amerikai elnököt, hogy közelgő szaúdi látogatása során lépjen fel az Öböl menti országokban bebörtönzött jogvédők érdekében.

Az említett országokban “jogvédők tucatjait börtönözték be, egyeseket életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtva, csupán azért, mert a szólás, az egyesülés és a gyülekezési szabadságának jogát érvényesítve és kötelességüknek eleget téve az emberi jogokat hirdették és védelmezték” – áll a nyílt levélben, amelyet az Öbölbeli Központ az Emberi Jogokért (GCHR) nevű szervezet honlapján tettek közzé.

Az aláírók – köztük az Orvosok Határok Nélkül, a Human Rights First és a Front Line Defenders – arra kérik Obamát, “tartsa be 2011-ben tett ígéretét a népi mozgalmak támogatására a régióban megvalósítandó reformok érdekében”.

A dokumentumban mások mellett a szaúdi blogger, Ráif Badavi esetét említik meg. Badavi azért van börtönben, mert honlapot alapított a vallás szerepének megvitatására az ultrakonzervatív sivatagi királyságban.

Büntetése tíz év börtön és ezer botütés, amelyből ötvenet a nagy nyilvánosság előtt már januárban kimértek rá, de a büntetés többi részének végrehajtását “a nemzetközi felháborodásnak köszönhetően” egyelőre elhalasztották. A blogger jelenleg is börtönben raboskodik.

Az amerikai államfőt április 21-re várják a szaúdi fővárosba, Rijádba, ahol a tervek szerint részt vesz az Öböl menti Együttműködési Tanácsban tömörülő hat királyság uralkodóinak csúcstalálkozóján. A megbeszélések középpontjában a dzsihadista csoportok elleni harc, a régióban dúló háborúk, illetve hatalmi harcok, valamint a felekezetek közti konfliktusok állnak majd.

A legutóbbi, Camp Davidben megtartott 2015-ös csúcs Szalmán király részvétele nélkül zajlott. A szaúdi uralkodó akkor a regionális nagyhatalom ellenlábasa, Irán felé tett amerikai nyitás miatt visszautasította a meghívást azután, hogy Washington és szövetségesei, valamint Irán között megszületett a megállapodás az iszlám köztársaság atomprogramjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik