kivégzás - akasztás (kivégzés, akasztás)
Külföld

Huszonöt éve nem volt annyi kivégzés, mint tavaly

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 06. 05:51

Drámai mértékben, negyedszázada nem tapasztalt csúcsra emelkedett tavaly a világszerte végrehajtott halálos ítéletek száma, áll az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezetnek a büntetési formáról összeállított, szerdán Londonban kiadott éves jelentésében.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely évtizedek óta küzd a halálbüntetés globális eltörléséért, idei összefoglalójában kimutatta, hogy Kínát nem számítva – ahol valószínűleg sokkal több kivégzést hajtottak végre, mint a világ többi országában együtt – 2015-ben legalább 1634 elítéltet végeztek ki, 54 százalékkal többet, mint 2014-ben, amikor is az AI adatai szerint legalább 1061 kivégzés történt.

Az Amnesty International hangsúlyozza, hogy 1989 óta nem jutott tudomására annyi kivégzés, mint tavaly,  áll a szervezet 69 oldalas jelentésében.A halálbüntetések 89 százalékát azonban – Kínát nem számítva – három országban hajtották végre: Iránban, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában.

Iránban legalább 977 embert végeztek ki tavaly a 2014-ben végrehajtott 743 halálos ítélethez képest. A perzsa államban kivégzettek túlnyomó többségét kábítószerrel összefüggő bűncselekményekért ítélték halálra.

Irán a világ utolsó olyan országai között van, amelyek a nemzetközi jog durva megsértésével fiatalkorú bűnözőket is kivégeznek. Az Amnesty International legalább négy olyan iráni elítélt tavalyi kivégzéséről tud, akik a terhükre rótt bűncselekmények elkövetésének idején még nem töltötték be a 18. életévüket – áll a jelentésben.

Pakisztánban legalább 320, de valószínűleg ennél is több kivégzés történt tavaly. Ez a legmagasabb éves szám, amely Pakisztánból valaha is az Amnesty International tudomására jutott.

Szaúd-Arábiában az AI adatai szerint legalább 158 kivégzést hajtottak végre tavaly, 76 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A kivégzés módja a legtöbb esetben lefejezés volt, és a szaúdi hatóságok a holttesteket több esetben közszemlére tették.

A halálbüntetést alkalmazó országok száma azonban a jelentés szerint hosszú távon egyértelműen csökken: húsz évvel ezelőtt, 1996-ban még 39 országban alkalmazták ezt a büntetésformát – hangsúlyozza az Amnesty International szerdai elemzése. Emellett az emberi jogi szervezet tudomására jutott, tavaly kihirdetett új halálos ítéletek száma is csökkent: az AI adatai szerint 2015-ben bizonyíthatóan 1998 esetben szabtak ki halálbüntetést 61 országban. Egy évvel korábban kevesebb országban több halálos ítéletet hoztak: 2014-ben 55 ország bíróságai legalább 2466 embert ítéltek halálra.

Világszerte legalább 20 292 halálra ítélt ült siralomházban 2015 végén.

Az Amnesty International megállapítása szerint azonban a kivégzések számának meredek tavalyi növekedése ellenére a világ egyértelműen a halálbüntetés felszámolása felé halad, és a büntetésfajtához továbbra is ragaszkodó országok ma már elszigetelt kisebbségben vannak.

Tavaly négy ország törölte a halálbüntetést törvénykönyveiből, és így 2015. lett a történelemben az első olyan év, amikor a világ országainak abszolút többségében – összesen 102 országban – már semmilyen bűncselekményfajtára nem volt alkalmazható a halálbüntetés – mutatott rá az Amnesty International.

A szervezet szerint ugyanakkor továbbra is Kínában hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet a világon. Jóllehet pontos adatokhoz nem lehet hozzáférni, mivel a kínai hatóságok változatlanul államtitoknak minősítik a meghozott és a végrehajtott ítéletek számát, az Amnesty International meggyőződése szerint azonban tavaly is ezrekre volt tehető a kivégzettek és a halálra ítéltek száma a távol-keleti óriásban.

(AI, MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.