Nagyvilág

Ez az utolsó esély, hogy Trumpot megállítsák

Wisconsin lehet az állam, ami megállíthatja Donald Trump menetelését az elnökjelöltség felé. A demokratáknál pedig újabb vereséggel kínálhatják meg Hillary Clintont.

Szokatlan látvánnyal kellett szembesülnie hétfő este Donald Trumpnak Wisconsinban. A Republikánus Párt elnökjelölti címéért folyó versenyben jelentős előnnyel vezető New York-i milliárdost ugyanis nem a szokásos teltházas csarnok fogadta az állam legnagyobb városában, Milwaukee-ban tartott kampányrendezvényén, hanem csak egy félig üres színházterem. Egy igazán szomorú látvány a keddi wisconsini előválasztást előtt, főleg azután, hogy előtte élete legrosszabb hetét kellett végigszenvednie.

Egészen más volt a hangulat pár mérfölddel távolabb, ahol legfőbb riválisa, Ted Cruz tartott beszédet egy lelkes tömeg előtt, körbevéve a helyi konzervatívok nagyágyúival. Míg Trumpot csak felesége, egy egykori Miss Wisconsin és egy lelkipásztor előzte meg a színpadon, a texasi szenátort Scott Walker, az állam rendkívül népszerű kormányzója, Charlie Skyes befolyásos konzervatív rádiós műsorvezető, valamint Carly Fiorina és a helyi evangélista keresztény közösség vezetői vezették fel. Jól mutatva, hogy a konzervatív elveket komolyan vevő wisconsini republikánusok melyik jelölt mellett állnak.

A texasi szenátor a Trump-ellenes konzervatívokkal összefogva minden reményét Wisconsinra tette fel, ahol muszáj jó eredményt elérnie a keddi előválasztáson, hogy bármi esélye is legyen arra, hogy elcsaklizza a jelöltséget Trump orra elől. Cruz már rögtön a március 22-én tartott arizonai és utah-i előválasztások után kemény kampányba kezdett Wisconsinban, és sikerrel állította maga mellé az őt egyébként annyira nem nagyon kedvelő helyi konzervatívokat – azzal, hogy már csak ő győzheti le Trumpot.

És erre meg is van minden esélye. A közvélemény-kutatások adatai szerint Cruz jelentős előnnyel vezet az államban, ahol februárban még Trump állt az élen. A RealClearPolitics átlaga szerint Cruzt a választók 39,2 százaléka, míg Trumpot 34,5 százalék támogatja. A legmegbízhatóbbnak tartott wisconsini közvélemény-kutatás, a Marquette Law School felmérése szerint pedig Cruzra 40 százalék, míg Trumpra 30 százalék fog szavazni. Ezzel – ahogy azt Charlie Skyes megfogalmazta – Wisconsin lehet „az értelem tűzfala”, ami megakadályozhatja, hogy Trump legyen a Republikánus Párt elnökjelöltje.

Cruz várható győzelme azonban korántsem jelenti azt, hogy a versenynek vége. Épp ellenkezőleg. Trump vereségével csak annyit fognak elérni a milliárdos üzletemberrel szemben álló konzervatívok, hogy életben tartják a reményt, meg lehet akadályozni, hogy ő legyen a republikánusok elnökjelöltje. Ha azonban Trump mégis hozná a wisconsini előválasztást, már csak egy csoda állíthatná meg.

Közben a demokratáknál

Ahogy az már megszokottá vált a 2016-os elnökválasztás alatt, szinte mindenki csak a republikánusok csatározására figyel, pedig a demokratáknál is zajlik a verseny Hillary Clinton és Bernie Sanders között. Kedden a demokraták is előválasztást tartanak Wisconsinban, aminek a közvélemény-kutatások adatai szerint Sanders az esélyese, aki az elmúlt napokban keményen kampányolt az államban, azt remélve, egy jó szerepléssel megtarthatja az előző előválasztásokon elért győzelmével kialakult lendületét, és nagyobb eséllyel vághat neki a két hét múlva tartandó New York-i előválasztásnak.

This combination of file photos shows Democratic presidential hopefuls Bernie Sanders(L)on March 31, 2016 and Hillary Clinton on March 30, 2016, US presidential primaries spark back to life April 5, 2016 after an eventful 10-day break. For Clinton, a loss in Wisconsin would be more symbolic than anything else, as the state distributes delegates proportionally according to the primary results. But she comes into the contest having lost five of the last six states to Bernie Sanders, and polls show him finishing on top in Wisconsin. / AFP / PHOTO DESK
Bernie Sanders és Hillary Clinton

Közben Clinton már gyakorlatilag feladta Wisconsint, és inkább New Yorkra koncentrál, aminek sokkal nagyobb hatása lesz a demokrata előválasztási verseny végkimenetelére. Az egykori külügyminiszter és támogatói közben egyre frusztráltabbak amiatt, hogy Sanders még mindig nem adta fel a szerintük reménytelen küzdelmét a demokrata elnökjelöltség megszerzésére. Szakértők szerint a vermonti szenátornak nagy arányú győzelemre lesz szüksége arra, hogy legyen esélye a végső győzelemre, és végül a demokrata verseny New Yorkban fog eldőlni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik