Nagyvilág

Lehet, hogy Donald Trump végre tényleg kicsinálta magát

Olyan őrült kijelentéseket tett, hogy az, hogy atombombát dobna Európára, már alig került bele a hírekbe. Ha nem ő lesz a republikánusok elnökjelöltje, akkor március utolsó hete úgy fog bevonulni a történelemkönyvekbe, mint amikor elkezdődött Donald Trump politikai karrierjének vége.

Egészen mostanáig úgy tűnt, Donald Trump mondhat bármilyen felháborító dolgot, az – minden politikai elemzőt meglepve – furcsa módon csak népszerűségét növeli. Ez most, úgy tűnik, megváltozott. Persze még mindig ő számít a legesélyesebb republikánus jelöltnek, de a Trump-ellenes konzervatívok most először komolyan reménykedhetnek abban, hogy sikerül megállítaniuk menetelését.

Az egész hétfőn kezdődött, amikor telefonos interjút adott egy konzervatív rádiósnak Wisconsinban, ahol most kedden tartanak előválasztást a republikánusok. Ha Trump arra számított, hogy az alig több mint negyedórás beszélgetés alatt olyan könnyű dolga lesz, mint eddig bármikor, tévedett. A konzervatív körökben rendkívül befolyásosnak számító Charlie Skyes ugyanis egyszerűen a földbe döngölte Trumpot, leszidva a milliárdos üzletembert, amiért úgy viselkedik „mint egy 12 éves”, figyelmeztetve, hogy „nem a játszótéren van”, hanem az Egyesült Államok elnöki címéért küzd.

Az igazán nagy csapások azonban kedden kezdődtek,

azzal, hogy a floridai Jupiter város rendőrség letartóztatta Trump kampánymenedzserét, Corey Lewandowskit , aki ellen tettlegesség vádjával indítottak eljárást, mert megcibálta egy konzervatív lap riporternőjét. A vádemelés azért is különösen kínos volt Trump számára, mert ő és Lewandowski is vehemensen tagadta, hogy a március 8-ai eset egyáltalán megtörtént, azt állítva, hogy az újságírónő csak kitalálta az egészet.

A rendőrség azonban nyilvánosságra hozta az esetről készült biztonsági kamerás felvételt, ami egyértelműen bizonyította, hogy Trump és kampánymenedzsere volt az, aki hazudott. Külön ironikus, hogy Trumpot saját biztonsági rendszere leplezte le. Az eset ugyanis az ő egyik golfklubjában történt.

Még aznap még egy pofont kapott, ezúttal a CNN sztárriporterétől, Anderson Coopertől. A tévés arról kérdezte, miért kellett Trumpnak megtámadnia legfőbb riválisa, Ted Cruz feleségét, miután egy, a texasi szenátort támogató csoport Trump feleségének meztelen fotójával támadta a New York-i milliárdost. Trump válasza: „Ő kezdte”. Erre Cooper kijelentette:

„Ne haragudjon, de ez egy ötéves érvelése. Minden szülő ismer egy gyereket, aki azt mondja, nem ő kezdte”.

Majd még ugyanabban a CNN-es interjúban sikerült felbőszítenie a republikánusokat azzal, hogy kijelentette: nem fogja feltétlenül támogatni a párt elnökjelöltjét, ha nem ő nyeri meg az előválasztásokat. Mindez azonban semmi volt ahhoz képest, amiket egy nappal később sikerült mondania.

Trump mélyre ásta magát

Szerdán a lehető legkényesebb amerikai belpolitikai kérdésben, az abortusz kapcsán sikerült olyan nagy ostobaságot mondania, hogy azzal egyszerre sikerült felháborítani az abortuszellenesek és az abortuszpártiak táborát. A MSNBC-nek adott interjúban ugyanis kijelentette: meg kéne büntetni az abortuszon áteső nőket.

Amint nyilvánosságra került kijelentése, republikánus és demokrata ellenfelei azonnal lecsaptak rá. Hillary Clinton „szörnyűnek és sokatmondónak”, Bernie Sanders pedig „szégyenletesnek” nevezte kijelentését, de még a harciasan abortuszellenes Ted Cruz és John Kasich ohiói kormányzó is elítélte azt. Csakúgy, mint az abortuszellenes mozgalom prominens képviselői.

<> on March 5, 2016 in Orlando, Florida.
Donald Trump, egy floridai kampányrendezvényen

Trump kampánya gyorsan megérezte, hogy ezzel most sikerült igazán veszélyes terepre tévednie, és pár órán belül két közleményt is kiadtak, közölve, hogy nem, Trump mégsem akarja büntetni az abortuszon áteső nőket, de akkor már késő volt.

Az abortuszellenességet komolyan vevő republikánus szavazók már eddig is kételkedtek abban, hogy a korábban a terhesség-megszakítás engedélyezését pártoló Trump valóban annyira abortuszellenes, mint ahogy állítja. Ez pedig csak megerősítette a feltevést, hogy csak azért állítja, hogy pártolja az abortusz betiltását, hogy megnyerje a választást.

És ezzel még nem volt vége abortuszügyi vergődésének. Pénteken a CBS közzétette egy részletet egy vasárnap adásba került Trump-interjúból, amiben az üzletember kijelentette:  a terhesség-megszakítást engedélyező törvények fixek, és úgy is kell hagyni azokat. Naná, hogy ezt nem fogadták valami jól az abortuszt betiltásáért küzdő konzervatívok.

Pár órával később a Trump kampány újabb közleményt tett közzé, elmagyarázva, hogy igazából arra gondolt, hogy amint elnök lesz, változtatni fog az abortusztörvényeken. Ezzel három napon belül öt teljesen különböző pozíciót vett fel abortuszügyben, jelentősen meggyengítve esélyét a még vele szembe ingadozó konzervatív szavazók megnyerésére.

UNITED STATES, West Allis: A Trump supporter waves a blue flag with Donald Trump's political campaign catchphrase on it as Republican presidential candidate Donald Trump speaks to guests during a campaign stop at Nathan Hale High School on April 2, 2016 in West Allis, Wisconsin. Wisconsin voters go to the polls for the state's primary on April 5, 2016. - Jonah White
Donald Trump egyik támogatója Wisconsinban, ahol április 5-én tartanak előválasztást. Fotó: Europress

Az Egyesült Államokon kívül azonban nem ezek voltak azok, amik igazán rémülettel töltötték el az embereket. A héten tett külpolitikai kijelentéseivel ugyanis nem igazán sikerült eloszlatnia azokat a kissé talán túlzónak tűnő aggodalmakat, hogy megválasztásával a harmadik világháború kitörését, és a nukleáris armageddont kockáztatják az amerikaiak.

Atomot Európára!

Mivel az abortusszal kapcsolatos szerdai kijelentései az MSNBC-nek minden mást elnyomtak, az amerikaiak körében nem keltett olyan nagy feltűnést, hogy ugyanabban a beszélgetésben Trump nem zárta ki annak lehetőségét, hogy atombombát dobjon Európára. Ezen most mindenki gondolkodjon el egy kicsit, az alábbi videóra.

Amikor az MSNBC-s beszélgetést vezető Chris Matthews rákérdezett, hogy használna-e nukleáris fegyvereket a Közel-Keleten, a vezető republikánus jelölt közölte, hogy nem zárja ki annak lehetőségét, mert azzal gyengítené tárgyalási pozícióját. Majd ugyanezt a választ adta arra a kérdésre, hogy atomot dobna-e Európára, és utána nem volt hajlandó kimondani, hogy „nem fogok atombombát használni Európában”.

Aztán egy nappal később a Fox Newsnak nyilatkozva megerősítette ezt a kijelentést. „Európa egy nagy hely” – jelentette ki Trump, megismételve, hogy nem zárja ki a kontinens elleni atomtámadás lehetőségét.

Az atomfegyverekkel kapcsolatos álláspontja azután került az érdeklődés középpontjába, hogy először a New York Timesnak, majd kedden a CNN-nek (abban a beszélgetésben, ahol Cooper „leovisozta”) kijelentette: támogatná, hogy Japán és Dél-Korea atombombákat fejlesszen ki. Mert inkább védjék meg azokkal magukat Észak-Koreától és Kínától, minthogy az amerikai hadsereg védelmére bízzák magukat. Ezzel szembe ment a több mint félévszádos, mindkét párt által alapvető külpolitikai doktrínával, hogy igyekeznek megállítani az atomfegyverek terjedését a világban, amit még Richard Nixon és Ronald Reagan is nagyon komolyan vett.

Trump felvetésére Barack Obama amerikai elnök a nukleáris biztonságról szóló washingtoni csúcson tartott ajtótájékoztatón reagált. Anélkül, hogy Trump nevét kimondta volna, Obama kis lesajnáló mosollyal az arcán kijelentette:

„Az a személy, aki ezeket a kijelentéseket tette, nem tud valami sokat a külpolitikáról, vagy a nukleáris politikáról, vagy a Koreai-félszigetről, vagy úgy általában a világról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik