Nagyvilág

Vádat emeltek Trump kampánymenedzsere ellen, mert megcibált egy újságírónőt

Mindezt egy erősen konzervatív, Donald Trumpot támogató lap munkatársa ellen sikerült elkövetnie, amikor kérdezni akart a republikánus jelölttől.

A floridai Jupiter város rendőrsége letartóztatta a vezető republikánus elnökjelölt, Donald Trump kampánymenedzserét, aki ellen tettlegesség vádjával indítottak eljárást, mert egy március 8-ai kampányrendezvényen elrántott egy riporternőt a jelölt mellől. Corey Lewandowski a rendőrség kérésére kedden önként jelentkezett a kisváros rendőrkapitányságán, ahol bírósági idézését nyújtottak át neki, ami után szabadon távozhatott.

Bár a Trump-kampány tagadta, hogy Lewandowskit letartóztatták, a jupiteri rendőrség szóvivője a Time magazinnal közölte, hogy de, a kampánymenedzsert letartóztatták. A floridai kisváros rendőrség nyilvánosságra hozta az esetről készült biztonsági kamerás felvételt is.

Az eset a Trump National Golf Clubban történt, miután Trump elmondta győzelmi beszédét a Michiganben és Mississippiben tartott republikánus előválasztások után. Michelle Fields, a konzervatív Breibart 28 éves riportere éppen kérdést akart feltenni a milliárdos üzletembernek, amikor Lewandowski megragadta a karját, és olyan erővel hátrarántotta, hogy majdnem elesett.

A jelenetnek szemtanúja volt a Washington Post egyik riportere is, aki cikket írt az esetből, csakúgy, mint Fields, aki fényképet tett közzé a karján keletkezett zúzódásokról. Majd még egy hangfelvétel is nyilvánosságra került, ami látszólag bizonyította a két újságíró állításait.

Lewandowski és Trump azonban közvetlenül az eset után vehemensen tagadta, hogy bármi is történt volna. A kampánymenedzser “téveszmésnek” nevezte a riporternőt, kijelentve, hogy „soha hozzá sem ért”, sőt, még azt is állította, hogy „még csak nem is találkoztunk”.  Trump pedig a CNN-nek kijelentette: szerinte Fields csak kitalálta az egész történetet.

Pár nappal az eset után Fields felmondott a Breitbartnál, mert a lap vezetése nem állt ki mellette, és inkább Trumpot védték. A milliárdos üzletember jelöltségét támogató laptól még három másik szerkesztő és újságíró is távozott, tiltakozva amiatt, hogy az újság nem védte meg saját munkatársát. A felmondó újságírók szerint a konzervatív lap már nem egy újságra, hanem egy Trump megválasztását segítő propaganda-szervezetre hasonlít.

(FILES) This file photo taken on March 15, 2016 shows Republican presidential candidate Donald Trump (C) with his son, Eric (R)and his campaign manager Corey Lewandowski as he addresses the media following victory in the Florida state primary in West Palm Beach, Florida. Donald Trump's presidential campaign manager was arrested and charged with battery March 29, 2016 for allegedly grabbing a reporter, Florida police said, in a dramatic new illustration of the tensions surrounding the Republican frontrunner's White House bid. Corey Lewandowski is accused of grabbing reporter Michelle Fields so hard that it left bruises on her arm at a March 8 Trump news conference at a golf club he owns in the Palm Beach County town of Jupiter. / AFP / RHONA WISE
Corey Lewandowski (balra) és Donald Trump (középen) egy március 15-ei győzelmi beszéd közben, a floridai West Palm Beachben – Fotó: Europress

A keddi vádemelés után Trump közölte, hogy kiáll Lewandowski mellett, és meg sem fordult a fejében, hogy kirúgja. És kijelentette: szerinte nincsen olyan esküdtszék, aki elítélné sajtófőnökét az eset miatt.

A Politicónak nyilatkozó jogi szakértők szerint azonban egyértelmű az eset. „Hosszú idő óta nem láttam ennyire meggyőző bizonyítékokat egy tettlegességi ügyben. Ez nagyon ritka” – mondta a lapnak egyikük, Elizabeth L. Parker védőügyvéd, aki éveken át ügyészként dolgozott Palm Beach megyében, ahol az eset történt.

Ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban, Lewandowski akár egy évig tartó börtönbüntetést, vagy 12 hónap felfüggesztett börtönt és ezer dolláros pénzbüntetést is kaphat. Az első bírósági tárgyalási napot május 4-ére írták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik