Nagyvilág

Véletlenül robbanóanyagot hagyott a CIA egy iskolabuszon

Az amerikai hírszerző ügynökség emberei egy gyakorlat után felejtették a robbanószert a buszon. Csak egy héttel később fedezték fel. A szülők kiakadtak.

A bombakereső kutyák kiképzéséhez használt robbanóanyagot szerdán fedezték fel a Virginia állam északi részén használt iskolabuszban, amikor szerelők karbantartási ellenőrzést végeztek a járművön. A helyi sajtóban megjelent hírek szerint az érintett busszal hétfőn és kedden is szállítottak gyerekeket két általános iskolába, valamint egy gimnáziumba.

A CIA csütörtökön elismerte a hibát, de kiemelték, hogy a kiképzésekhez használt robbanóanyag senkire sem jelentett veszélyt. Az “ártalmatlan állapotban lévő” anyagot az ügynökség közleménye szerint “nem lehetett volna aktiválni a busz normális üzemeltetésével”.

A robbanószert a motortérben találták meg a szerelők – mondta el egy érintett iskola igazgatója az NBC Washingtonnak. Wayde Byard a televíziónak elmondta: szakemberektől úgy értesült, hogy a robbanóanyaghoz nem volt csatlakoztatva detonátor vagy kioldó szerkezet és így semmiféle veszélyt nem jelentett.

Ez azonban a szülőket nem nyugtatta meg teljesen – írta az NBC. “Ez nagyon-nagyon ijesztő” – mondta el egyikük a televíziónak. Egy másik szülő pedig a Fox Newsnak nyilatkozva kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a CIA igazat mond-e arról, hogy mit felejtettek az iskolabuszon. Az ügynökség azt nem közölte, hogy pontosan milyen robbanóanyagról van szó.

A CIA közölte, hogy az eset után felülvizsgálja K-9-es programját, hogy hasonló esetek a jövőben ne történhessenek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik