2816405 03/29/2016 Syrian President Bashar al-Assad during an interview with Rossiya Segodnya Director General Dmitry Kiselev./?????-?????? ?????????? ????? ?????? ????? / Sputnik
Külföld

Aszad nem számít radikális változásra Szíriában

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 30. 15:21

Az elnök úgy véli, a jelenlegi helyzetben az emberek „természetüknél fogva nem akarnak új dolgokat kipróbálni”.

Bassár el-Aszad szír elnök szerint Genfben lefektették a rendezésről szóló tárgyalások alapjait. Az orosz RIA Novosztyi és Szputnyik hírügynökségeknek adott interjúban Aszad elmondta: a politikai átmenet az alkotmány megváltoztatását jelenti, de az átmeneti időszak alatt a jelenlegi alkotmánynak kell érvényben maradnia, és az után kell áttérni az újra, hogy arról a szíriai nép döntött.

Az elnök szerint a szíriai és iraki terrorizmust Törökország, Szaúd-Arábia és nyugati országok, köztük Franciaország és Nagy-Britannia támogatja. Azt mondta, a menekültválságot részben a Szíria elleni nyugati szankciók okozzák. Aszad úgy véli, a legtöbb ország csak a menekültekkel foglalkozik, de nem ez a fő probléma, hanem a terrorizmus, ami ellen nemzetközi szinten kellene küzdeni.

Oroszországnak fialhat a helyreállítás

Az öt éve tartó polgárháború az elnök szerint több mint kétszáz milliárd dollár kárt okozott a szíriai gazdaságban és infrastruktúrában. Az utóbbi helyreállítása hosszú folyamat, de ehhez már most hozzáláttak – mondta. Szerinte sokan visszatérnek az országba, ha látják, hogy kezdenek helyrejönni a dolgok, mert úgy véli, a kivándorlást nem csak a biztonsági helyzet okozza, hanem a nyugati szankciók is. „Sokan biztonságos területekről mentek el az életkörülmények miatt” – mondta.

A helyreállítás Aszad szerint jövedelmező lehet az abban közreműködő vállalatoknak is, különösen, ha ehhez hitelt is biztosítanak országaik. Főleg Oroszország, Kína és Irán részvételére számítanak ebben a folyamatban. „De azt gondolom, sok ország, amely ellenséges Szíriával, és itt elsősorban a nyugati országokra gondolok, az elsők között lesz, akik ideküldik a cégeiket, hogy bekapcsolódjanak” – mondta. Ugyanakkor a „baráti országokat”, főleg Oroszországot részesítik előnyökben.

Lehet alapítani száz pártot is…

A béketárgyalásokkal kapcsolatban Aszad azt mondta: logikátlan és alkotmányellenes lenne az, hogy átmeneti kormány álljon fel, mert nem tisztázott, hogy milyen felhatalmazással irányítanák az országot, és ki felügyelné a munkájukat. „Most van egy népgyűlésünk és egy alkotmányunk, ami a kormány és az állam fölött áll. A megoldás egy nemzeti egységkormány alakítása, amely előkészíti az új alkotmányt” – mondta.

„Számít arra, hogy a következő parlament összetétele sokszínű lesz?” – kérdezte a riporter, mire Aszad visszakérdezett: „Lesznek új színek a szíriai társadalomban?” Azt mondta, lehet alapítani száz pártot is, de az nem jelenti azt, hogy ezek be is jutnak, minden új pártnak bizonyítania kell a polgárok felé. „Ilyen bonyolult körülmények között talán az emberek természetüknél fogva nem akarnak új dolgokat kipróbálni” – morfondírozott az elnök, hozzátéve, hogy ha javul a helyzet, akkor majd több dolog foglalkoztatja a lakosságot, mint a legalapvetőbb életfeltételek.

Ma az emberek legelőször is az életükkel és biztonságukkal vannak elfoglalva, ezután jönnek életkörülményeik, a gyermekeik oktatása és az egészségügyük. Minden más ezután van. Ezért nem számítok valódi és radikális változásra

– jelentette ki Aszad.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.