Refugees and migrants are waiting in line to be registered at Moria's processing centre on the island of Lesbos, Greece on the 26th of December 2015.  Foto: Socrates Baltagiannis/dpa
Külföld

Amnesty: az EU-török megállapodás egy arculcsapás

24.hu
24.hu

2016. 03. 18. 21:02

Az emberi jogok védői szerint ellentmondásos dolgokat szőttek bele az EU és Törökország közti menekültegyezménybe. Eleve a nemzetközi jogba nem férhet bele menekültek visszatoloncolása.
Korábban a témában:

Komoran reagált az Amnesty International jogvédő szervezet a pénteken, Brüsszelben megkötött menekültügyi megállapodásra. Közleményükben egyenesen az emberi jogok arculcsapásáról írnak, és hogy az alku egy csomó pontján ellentmondásos. John Dalhuisen, az Amnesty európai és közép-ázsiai igazgatója így beszélt róla:

Az alkuról szóló kettősbeszéd nem tudja leplezni az Európai Uniónak azt a makacs elhatározását, hogy hátat fordítson a globális menekültválságnak és szándékosan semmibe vegye nemzetközi kötelezettségeit.

Szerinte az ígéretek, hogy betartják a nemzetközi jogot, olyanok, mint amikor “egy ciánkapszulát cukormázzal vonnak be, és kényszerrel lenyomják az európai menekültvédelem torkán”. Szerinte összeférhetetlen a nemzetközi joggal, hogy az irreguláris migránsokat visszaküldik Törökországba, ami nem biztonságos ország. Szerinte eleve minden visszaküldési mechanizmus önmagában hibás, jogellenes és erkölcstelen.

Az Európai Unió pénteken arról állapodott meg Törökországgal, hogy egy menekültet sem enged át Európába, cserébe a mégis átjutottak és visszaküldöttek számának megfelelő szír menekültet vesz át Törökországból. A törökök EU-csatlakozási ígéretet és 3 milliárd elkölthető eurót is kap cserébe. A 24.hu természetesen kivesézte az alkut, amiről itt olvashat bővebben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.