Nagyvilág

Máris menekültek ezreit fordítottak vissza a törökök

Alig hűlt ki a tinta az EU-török-egyezményen, a török parti őrség máris munkához látott.

Közel háromezer, a görögországi Leszbosz szigetére igyekvő migránst tartóztatott fel pénteken a török parti őrség – jelentették be török tisztviselők Ankarában. Musztafa Nazmi, a dikili körzet kormányzója a Reutersnek úgy nyilatkozott, saját körzetében mintegy háromszáz migránst állítottak elő, amikor megpróbáltak az Égei-tengeren Görögországba jutni.

A török hatóságok a parti őrség hajóit és helikoptereket is bevetettek egy nagyszabású műveletben, ami során szárazföldi szállásokon és a tengeren is fogtak el menekülteket. Többségük szíriai vagy afganisztáni. Kikérdezik őket a hátterükről, hogy eldönthessék, mi legyen velük.

Eközben a török miniszterelnök és az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcsukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről. Ettől azt várják, hogy Ankara lezárja a Görögországba vezető tengeri utat, amit tavaly egymillió bevándorolni szándékozó ember használt Nyugat-Európa felé.

Mindazokat a migránsokat, akik most vasárnapot követően mégis megérkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni. A kitoloncolás április 4-én kezdődik – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik