Nagyvilág

Az oroszok 2-3 napon belül kivonják a katonák nagy részét Szíriából

Oroszország 2-3 napon belül befejezi azt a műveletet, amellyel katonai kontingensének nagyobb részét kivonja Szíriából – közölte az orosz légierő parancsnoka, Viktor Bondarev tábornok a Komszomolszkaja Pravda című orosz újság csütörtökön megjelent számának nyilatkozva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendelte el, hogy kezdjék meg a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonását. A művelet, melynek ütemezését eddig nem hozták nyilvánosságra, nem érinti a Latakia tartománybeli Hmejmimben lévő orosz légibázist és a tartuszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény tevékenységét.

Bondarev az interjúban elmondta, hogy az orosz repülőgépek Irán és Irak légterén keresztül érkeznek vissza Oroszországba. A harci repülőgépekkel együtt kivonják a helikoptereket is, amelyek azonban teherszállító repülőgépek gyomrában teszik meg az Oroszországba vezető utat.

Az orosz légierő parancsnoka szólt arról is, hogy pilótáik láthatóan megedződtek a szíriai harci körülmények között, sokkal tapasztaltabban térnek vissza az öt és fél hónapos küldetésből.  Az interjúban Bondarev kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, amelyben az újságíró a már visszatért harci repülőgépek számáról érdeklődött.

A tábornok ugyanakkor beszélt arról, hogy sok Szíriából visszatérő katonát kitüntetnek, de nem csak a pilótákat és a harci gépeket kiszolgáló műszaki személyzet. Szíriában ott voltak a szárazföldi erők szakértői, továbbá tengerészgyalogosok is. Mint mondta, ő a légierő 242 emberét jutalmazta. A védelmi miniszter ugyancsak átad majd kitüntetéseket, mintegy 500-700 embernek – tette hozzá a az orosz légierő parancsnoka.

Putyin elnök korábbi értékelése szerint az öt és fél hónapja megkezdett orosz katonai beavatkozás összességében teljesítette a kitűzött célokat, és a hátramaradó erők feladata a tűzszünet betartásának ellenőrzése lesz. Az orosz elnök elrendelte azt is, hogy Oroszország vállaljon intenzívebb szerepet a békefolyamatban a szíriai konfliktus lezárása érdekében.

Döntését Vlagyimir Putyin moszkvai közlés szerint Bassár el-Aszad szíriai elnökkel hangolta össze, és Barack Obama amerikai elnököt is tájékoztatta róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik