Külföld

“Esküszöm, hogy soha nem adom meg magam az oligarchiának”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 13. 07:42

Az elnök ellen és mellett is tüntettek Venezuelában.

Több ezren tüntettek szombaton Venezuelában a szocialista Nicolas Maduro elnök ellen az ellenzék felhívására, miközben Maduro hívei az “imperialisták” elleni gyűlést tartottak. A 2014-es, országszerte több tízezer embert mozgósító és 43 halálos áldozatot követelő ellenzéki tüntetésekkel ellentétben ezúttal békésen zajlottak le a megmozdulások.

A kormány bírálói fehér ingbe öltözve vonultak fel Caracasban. A politikai foglyoknak tekintett ellenzékiek szabadon bocsátását, Maduro távozását követelték. Az ellenzék a gazdasági válságért, a három számjegyű inflációért és a rendkívül rossz közbiztonságért is a kormányt tartja felelősnek.

Ugyanerre a napra Maduro elnök is utcára szólította híveit, elsősorban arra válaszul, hogy az Egyesült Államok az országot “szokatlan és rendkívüli veszélyforrásnak” nevezte Amerikára nézve. Maduro ezért “antiimperialista” menetre szólította támogatóit.

Esküszöm, hogy soha nem adom meg magam az oligarchiának.

Ezt mondta a városközpontban, a Caracas plazában tartott gyűlésen.

Maduro ellenzéke a legutóbbi választáson, tavaly decemberben elsöprő győzelmet aratott, de a legfelsőbb bíróság, amely az ellenzék szerint az elnök híveiből áll,fokozatosan korlátozni kezdte a törvényhozás jogköreit. A kétharmados többséggel rendelkező ellenzék egyrészt népszavazás útján, másrészt alkotmánymódosítással, az államfő megbízatásának lerövidítésével akarja eltávolítani a hatalomból Madurót.

Kommentek

WASHINGTON, DC - OCTOBER 01:  President Barack Obama speaks at a press conference on October 1, 2015 in Washington, DC. According to reports, 10 were killed and 20 injured when a gunman opened fire at Umpqua Community College in Roseburg, Oregon. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)Obama beszólt a megosztó politikát hirdetőknek
"Az embercsempészetet nem lehet teljesen megszüntetni"