Külföld

Négy éve nem járt Európában olyan hajó, mint ez

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 07. 07:45

Megérkezett Európába négy év óta az első iráni olajszállító tartályhajó; az iráni olajexport felújítását az atomalku megkötése tette lehetővé, írja a Bloomberg.

A csaknem egymillió tonna olajat szállító 275 méter hosszú Monte Toledo tanker 17 napi hajózás után vasárnap kötött ki a Sepsa spanyolországi olajvállalat kikötőjében Algecirasnál, nem messze Gibraltártól.

A Monte Taledo az első olajszállító tartályhajó, amely befutott európai kikötőbe 2012 közepe óta, amikor is az Európai Unió olajembargót vezetett be Teherán ellen, így próbálva rákényszeríteni arra, hogy tárgyaljon a nagyhatalmakkal a vitatott atomprogramjáról. Irán végül 2015 nyarán kötött megállapodást nukleáris programjáról az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Németországgal és Nagy-Britanniával. Miután teljesítette a megállapodásban foglaltakat, az év elején lehetővé vált a vele szembeni nemzetközi szankciók feloldása, ezzel együtt az olajembargó feloldása. Ez megnyitotta Irán számára az utat a gazdasági fellendülés előtt.

A Monte Toledót követve ebben a hónapban még féltucatnyi újabb iráni tartályhajó érkezik majd Európába. Februárban Iránban 29 hajót töltöttek meg nyersolajjal, három közülük már úton van Európába.

Egy genfi székhelyű szervezet becslése szerint Irán februárban 1,4 millió hordó olajat exportált naponta, miközben a tavalyi évben 350 ezer hordó volt az átlagos napi kivitel.

Kommentek

marco rubio (marco rubio)Hatalmasat nyert Rubio – Puerto Ricoban
2679300 07/30/2015 Syrian soldiers inspect the weapons and belongings of ISIS militants taken prisoner during the fighting in Syria. RIA Novosti/RIA NovostiRakkában fellázadtak a lakók az Iszlám Állam ellen