Külföld

Tusk: Görögország nem válhat az elveszett lelkek táborává

24.hu
24.hu

2016. 03. 04. 21:52

Donald Tusk azt mondta, a mostani EU-csúcson kéne megállapodni a nyugat-balkáni menekültútvonal lezárásában.
Korábban a témában:

A nyugat-balkáni útvonal teljes lezárása, a Törökországgal folytatott együttműködés kiszélesítése és a migrációs válság enyhítését szolgáló humanitárius eszközök körének kibővítése a hétfői EU-török csúcsértekezlet legfőbb feladata – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a tagállamok vezetőinek írt meghívólevelében pénteken.

Tusk szerint a nyugat-balkáni menekültútvonal által érintett országok – azok is, amik nem tagjai az uniónak – készek és elszántak a közös szabályok és döntések, köztük a schengeni egyezmény alkalmazására. Véget kell vetni annak a politikának, hogy az útvonalon fekvő országok csak továbbítják a bevándorlókat a következő országnak. Ez nem oldja meg a migrációs krízist, de alapfeltétele a konszenzusos együttműködésnek, amire vonatkozó szándékát hétfőn minden tagállamnak meg kell erősítenie.

A balkáni útvonal lezárása

Ezzel a megközelítéssel az EU lezárhatná a nyugat-balkáni útvonalat, amin tavaly 880 ezer, az idei év első két hónapjában 128 ezer ember érkezett Európába. Az uniónak migrációs és más kérdésekben is tovább kell lépnie a Törökországgal folytatott együttműködésében – fogalmazott Tusk, utalva a tavaly novemberi csúcstalálkozón megújított vízumliberalizációs folyamatra, valamint a gazdasági és energiaügyi párbeszédre.

A tavaly kidolgozott EU-Törökország cselekvési terv végrehajtásában komoly előrelépések mutatkoznak, ugyanakkor még mindig túl sokan érkeznek Görögországba a török partok felől. Az uniós tanács elnöke beszámolt arról, hogy Ahmet Davutoglu török kormányfő megerősítette, Ankara készen áll a török vizeken feltartóztatott migránsok visszafogadására. Úgy Törökország, mint az unió hiszi, hogy csökkenteni lehet a bevándorlást, ha Görögországból visszaküldik a nemzetközi védelemre nem szorulókat. A politikai akarat megvan, de a gyakorlati megvalósítás akadozik, Görögországnak támogatásra van szüksége.

Humanitárius segítség is kell

Tusk reményét fejezte ki, hogy hétfőn sikerül egyetértésre jutni a migránsok humanitárius segítésében is, elsősorban abban, hogy a humanitárius következmények minél gyorsabb és hatékonyabb kezeléséért az összes rendelkezésre álló uniós eszközt be kell vetni, beleértve a migránsok gyorsított áthelyezését is, különösen Görögország esetében. Tusk egyetértett Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel abban, hogy Görögország nem válhat “az elveszett lelkek gyűjtőtáborává”.

Az eszköztárba beletartozik az Európai Bizottság által javasolt új, a 2016-18-as időszakra vonatkozó – 700 millió eurós (mintegy 217 milliárd forintos) kezdeti költségvetésű – unión belüli sürgősségi segítségnyújtási csomag, ami a tagállamok közötti támogatás nyújtását célozza.

Tusk levelében arról tájékoztatta az uniós tagországok állam- és kormányfőit, hogy a hétfői csúcs munkaebéddel kezdődik a török kormányfő részvételével. Ezt követően a 28 tagállami vezető tanácskozása következik, amin elfogadják a közös nyilatkozatot a schengeni szabályozás teljes körű visszaállítását célzó intézkedésekről és a humanitárius eszközökről.

Az Európai Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a migrációs válság kérdésében – a válság kezdete óta először – uniós konszenzus születik egy átfogó stratégiáról, amit ha lelkiismeretesen végrehajt minden tagállam, segíthet megakadályozni a további beáramlást, és kezelni tudja a válságot – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.