Nagyvilág

Van ország, ahol minden hülyeségről népszavaznak

új-zélandi zászlótervek (Array)
új-zélandi zászlótervek (Array)
Több mint fél éve tart a folyamat, hogy Új-Zéland új lobogót válasszon magának, csütörtökön pedig elkezdődött a döntő népszavazás. Március végére lehet eredmény, a Union Jack mehet a kukába.

A tavalyi év talán legröhejesebb népszavazási kezdeményezésévé vált Új-Zéland azon törekvése, hogy esetleg lecserélje a nemzeti lobogót. Mindenki pályázhatott designötletekkel, és őrületes pályaművek érkeztek lézerszemű kiwimadárral és birkás-fagylaltos paint-remekművel.

zászlóterv új-zéland 2 (Array)
zászlóterv új-zéland

Több körben aztán leszalámiztak jó pár mintát, míg végül tavaly decemberben népszavazáson döntöttek, hogy a legjobb öt közül melyik induljon a mostani lobogó ellen. Végül Kyle Lockwood építész ötlete jött be első helyre, ez mérkőzik meg a csütörtökön kezdődött újabb népszavazáson a régi zászlóval.

A régi sötétkék alapú, a bal felső háromnegyedében a brit Union Jacket, azaz brit lobogót tartalmazza, a jobb felén pedig a Dél Keresztje csillagkép látható piros csillagokkal. A vele szemben álló új designt egy fehér – hivatalosan ezüst – páfrányág szeli srégen ketté, felette fekete, alatta BKK-kék az alapszín, a piros csillagok viszont a helyükön maradtak.

Ezüst páfrány (fekte, fehér és kék), Kyle Lockwood dizájnja. Forrás: Govt.nz
Ezüst páfrány (fekte, fehér és kék), Kyle Lockwood dizájnja. Forrás: Govt.nz

A BBC azt írja, sok idejük van szavazni a szigetlakóknak, március 24-ig kell postai úton elküldeni a voksukat. Természetesen sok kritika érte az egész kezdeményezést és annak 27 millió dolláros árát – John Key kormányfő szerint túl hasonlít a zászlajuk az ausztrálokéra, ráadásul már nincs értelme benne tartani a brit lobogót (bár II. Erzsébet brit királynő hivatalosan az államfő).

A decemberi népszavazáson amúgy a 4,5 millió lakosból 1,5 millió nyilvánított véleményt. Key miniszterelnök az új minta szószólója. Az új-zélandi rádióban nemrég azt mondta, “ha most nem szavaznak a változásra, soha nem lesz még egy esélyük egészen addig, amíg köztársasággá nem válunk”. Erre azonban nincs esély, annyira népszerű a brit királyi család.

új-zéland (új-zéland)
A mostani új-zélandi zászló

Ajánlott videó

Olvasói sztorik