Nagyvilág

Bin Laden eddig kevéssé ismert arcát is megmutatják a levelei

Egy eddig teljesen ismeretlen oldalát is megmutatják Osama bin Ladennek, a terroristavezér március 2-án nyilvánosságra hozott jegyzetei.  Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a 2009 és 2011 között írt dokumentumok jórészt a golbális dzsihád szükségességéről szólnak, és arra tanítják az al-Kaida vezetőt, hogy nem lehetnek eléggé paranoiásak az amerikai drónok, és nyomkövetők miatt.

Megdöbbentő, de kiderül az is, hogy a 2001. szeptember 11-i merénylet atyja mennyire aggódott a Föld jövője, illetve a klímaváltozás miatt. Bin Laden levelet írt az amerikai népnek, amibe arra szólította fel őket, hogy segítsék Barack Obama elnököt globális felmelegedés elleni harcban.

A levélen aláírás és dátum sem szerepel, de az amerikai hírszerzés egyértelműen bin Ladennek tulajdonítja a sorokat, a szöveg utalásai miatt úgy gondolják, hogy 2009-ben íródhatott, nem sokkal az után, hogy Obama megkezdte az első ciklusát.

A terroristavezér klímaváltozással kapcsolatos aggodalmaira volt már utalás a rejtekhelyén talált dokumentumoknak abban az adagjában, amit még 2015 májusában oldottak fel a titkosítás alól. Az al-Dzsazíra hálózatán 2010 januárjában megjelent audioüzenetben.

A kedden megjelent levélben bin Laden az amerikai politikát befolyásoló nagyvállalatokat, a lobbistákat, és természetesen az Afganisztán, és Irak ellen vívott háborúkat nevezte a 2007-2008-as gazdasági válság legfőbb okaiként.

A terroristavezér egy nagy forradalom kirobbantására szólította fel az amerikai népet, aminek célja, hogy felszabadítsa az elnököt a nagyvállalatok befolyása alól. „Ez lehetővé tenné, hogy Obama racionális lépéseket tegyen az emberiség megmentésére az ártalmas gázoktól, ami sorsunkat veszélyezteti” – írta.

Megjegyezte, a világ sokkal jobban tenné, ha a klímaváltozás ellen harcolna, ahelyett, hogy az iszlám ellen folytatna háborút. „A harc a Föld két legnagyobb kultúrája között a klímakatasztrófa árnyékában zajlik” – írta bin Laden.

(via Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik