Nagyvilág

Csökkentik a 24 órás kijárási tilalmat Törökország délkeleti részén

Az éjszakai órákra korlátozták a kijárási tilalmat a főleg kurdok lakta, délkelet-törökországi Cizrében, írja az MTI. A döntés három héttel azután született, hogy a török kormány befejezte védelmi akcióját a településen, a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen.

A művelet során a biztonsági erők felszámolták a PKK barikádjait és robbanószerkezeteit. Sirnak tartomány kormányzósága tavaly december 14-én huszonnégy órás tilalmat vezetett be, ezt most este 19 óra 30 perc és a hajnali 5 óra közötti időszakra csökkentik.

Közben a helyiek elkezdtek visszaköltözni korábbi, most romokban álló otthonaikba. A városban rendőrök és katonák ellenőrzik a lakosok személyazonosságát, táskáit és az autók csomagtartóit.

A kormány szerint a műveletek elkerülhetetlenek voltak, Ankara úgy látja, hogy a világ egyetlen országa sem engedne fegyveres terroristákat járkálni az utcákon, így a kijárási tilalmat a civilek érdekében rendelték el.

Törökország délkeleti részén két és fél év fegyverszünet után, 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok. A török biztonsági erők decemberben nagyszabású offenzívát indítottak a kurd fegyveresek ellen.

Az autonómiáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelésének kezdete óta, már körülbelül 40 ezren vesztették életüket az összecsapásokban.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik