Nagyvilág

Egy szerb napilap szerint márciustól teljesen lezárják az EU határait

Szerintük már ennek az előszelét is lehet tapasztalni.

Március elsejével teljesen lezárja a határait az Európai Unió a közel-keleti migránsok előtt, azok sem léphetnek majd be többé, akik háborús övezetből érkeznek – ezt írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a szerb Danas című napilap, melyet a VS.hu szemlézett. Az újság értesülései szerint fokozatosan zárják le a határokat, előbb az iraki, majd az afganisztáni, végül a szíriai állampolgárokat sem engedik be. A lapnak nyilatkozó, meg nem nevezett források szerint ezeknek a szigorításoknak az előszelét lehet tapasztalni a szlovén-horvát és a szerb-macedón határon.

Aleksandar Vucic kormányfő már a múlt héten arról beszélt, hogy dominóhatása lenne annak, ha Ausztria lezárná a határait, mert egy ilyen forgatókönyv esetében valószínűleg Szlovénia és Horvátország is így járna el. Ekkor már Szerbiának is lépnie kellene, de Vucic leszögezte: ők nem építenek kerítést a határaikon. Ivica Dacic külügyminiszter a hét végén közölte: ha kell, Szerbia is lezárja a határokat, de ő is megerősítette: nem lesz kerítés.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerdán leszögezte: országa nem lesz gyűjtőközpont, akik nem mehetnek tovább a nyugati országok felé, vissza lesznek toloncolva oda, ahonnan Szerbiába érkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik