Nagyvilág

Sztrájkba lépnek a miskolci közlekedési dolgozók

Főleg csúcsforgalomban lehet majd megérezni a járatkieséseket.

Szerdán üzemkezdettől határozatlan időre sztrájkba lépnek a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. dolgozói – jelentette be a társaság három reprezentatív szakszervezete és az általuk létrehozott sztrájkbizottság. A villamos- és autóbusz-közlekedés nem áll le teljesen, a törvényileg garantált tömegközlekedést biztosítják a dolgozók.

Az érdekképviseletek a munkáltatónak is bejelentették a sztrájkot, miután a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság  kedden elutasította az MVK kérelmét, hogy nyilvánítsa jogellenesnek a munkabeszüntetést.

A szakszervezetek a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

A sztrájkbizottság elnöke azt mondta: a munkabeszüntetés idején átlagosan 66 százalékos, „elégséges” szolgáltatást kell biztosítaniuk az utasok számára, de a forgalmas viszonylatokon, csúcsidőben nagyon meg lehet majd érezni a járatkieséseket. Zelenka László elmondta azt is: a bíróság törvénytelennek minősítette, hogy a cégvezetés minden dolgozót idő előtt nyilatkozatra kényszerített arról, hogy részt vesz-e a sztrájkban.

Az MVK közölte: nem fogadják el a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős döntését, és fellebbezni fognak a sztrájk jogosságát vitató kérelem elutasítását tartalmazó végzés ellen. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik