Nagyvilág

Megfulladt szír kisfiú: megkezdődött az embercsempészek elleni per

Aylan Kurdi holttestéről készült kép a menekültek sorsának a szimbólumává vált.

A kisfiú tavaly szeptember 2-án édesanyjával és egyik bátyjával az Égei-tengerbe fulladt Bodrum partjainál.

A balesettel kapcsolatban eddig két szíriai férfit tartóztattak le, további hat személyt, négy törököt és másik két szíriait még keresnek a hatóságok.

Az embercsempészettel vádolt Muwafaka Alabash-ra és Asem Alfrhadra 35 év börtönbüntetést kért az ügyészség. Az embercsempészet mellett szándékos hanyagságból elkövetett emberöléssel vádolják őket. A gyanúsítottak ugyanakkor az apát, Abdullah Kurdit tették felelőssé a történtekért, aki ellen a bíróság bizonyíték hiányában felfüggesztette az eljárást, és aki nem is jelent meg a tárgyaláson.

Asem Alfrhad, aki saját bevallása szerint damaszkuszi üzletember, a bíróságon azt mondta: vas- és élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozik, Bodrumba egy társával hotelbérlés céljából érkezett.

Eszembe sem jutott menekülni. Öt hónapja börtönben vagyunk, és még csak az okát sem tudjuk

– nyilatkozott a férfi.

A tanúként kihallgatott, szír származású Emin Haydar, aki a katasztrófából épségben megmenekült, elmondta, hogy az eset napján a csónakot az apa, Abdullah Kurdi irányította, és sokukon nem volt mentőmellény. Az éjszakai sötétben egy nagy hullám felborította a csónakot, amely teljesen átfordult. Azok, akiken nem volt mentőmellény, a vízbe fúltak – mondta a férfi.

A bíróság döntése értelmében a tárgyalást elnapolták, a két vádlottat pedig továbbra is őrizetben tartják.

A gyerek partra vetett holttestéről készült felvételek az egész világon megváltoztatták a menekültválság megítélését.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik