Külföld

Saját szervezeteivel tárgyal a kormány a köznevelésről

24.hu
24.hu

2016. 02. 08. 21:58

A keddi kerekasztalnak egy „ellenzéki” résztvevője lesz.

Nem sok biztató jel van arra, hogy a keddi köznevelési kerekasztal fordulatot hozhat a hazai oktatásban, a kormány ugyanis nagyrészt a saját maga alapította, vagy vele baráti szervezeteket hívta meg, ezek egy részének ráadásul alig van bármi köze az oktatáshoz – írja az Index. A legnagyobb pedagógus szakszervezet ugyanakkor távol marad.

Az ülés hivatalosan reggel nyolckor kezdődik, háromnegyed 11-kor pedig már sajtótájékoztatón akarnak beszámolni az eredményekről, vagyis kettő és háromnegyed óra alatt próbálják megoldani az elmúlt öt év félrecsúszott átalakításait.

Ott lesz a kerekasztalnál a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, amely az egyházi iskolák pedagógiai-szakmai szolgáltató intézménye – kérdés, mi közük van a Klik által fenntartott állami iskolákhoz. Az egri Eszterházy Károly Főiskola képviselői is elmennek, itt ugyan komoly tanárképzés folyik, de az országban még hat másik helyen, így az ELTE-n, a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemen is, őket mégse hívták.

Jelen lesz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, melynek eddig is komoly beleszólása volt a szakképzés és a felsőoktatás átalakításába, a duális képzés létrehozásába. A Nemzeti Pedagógus Kar is elmegy, melyet a kormány főleg azért hozott létre, hogy ne a szakszervezetekkel kelljen tárgyalnia. A Nemzeti Ifjúsági Tanács elvileg civil kezdeményezésre jött létre, az oktatáshoz annyi közük van, hogy több diákszervezet, hallgatói alapítvány van a tagjai között, a kerekasztalon viszont közoktatásról lesz szó.

A Magyar Művészeti Akadémiát megint csak a kormány hozta létre a magyar kultúra intézményes irányítására, Fekete György szervezetét viszont a művészvilág jelentős része sem ismeri el. Elmegy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is, noha a gyerekek többsége egy vagy két gyermeket nevelő családba tartozik.

Egyetlen „ellenzéki” résztvevőre lehet számítani, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetére, amely először a kerekasztal bojkottját hirdette meg, de később azt mondták: elmennek és meglátják, mi sül ki ebből.

Ott lesznek még az Országos Köznevelési Tanács, a Klik, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége képviselői is – derül ki az Index cikkéből, mely számba vette a résztvevőket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.