Nagyvilág

Meteorit ölhetett meg egy férfit Indiában

Ő lehet az első ember, aki bizonyítottan egy meteor becsapódó darabja miatt halt meg.

Egy buszsofőr meghalt, három másik ember megsérült, amikor egy rejtélyes robbanás történt szombaton egy indiai főiskola területén. A helyi hatóságok először arra gondoltak, hogy egy ottfelejtett robbanóanyag okozta a detonációit, de ezt hamar elvetették, miután semmilyen robbanószer nyomát nem találták meg a helyszínen.

Most azt vizsgálják, hogy egy meteor becsapódó darabja okozta-e a buszsofőr halálát – jelentette a CNN és a Reuters. A brit hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő helyi tisztségviselő elmondta: egyelőre nincsen megerősítve, hogy egy meteorit okozta Tamilnádu államban található iskola területén történt robbanást, ami egy több mint fél méter mély krátert hagyott maga után, egy füves területen.

A beszámolók szerint a buszsofőr az étkezde közelében állt, amikor a robbanás történt. Két kertész, valamint egy diák is megsérült. A robbanás miatt buszok ablakai, valamint az épület néhány ablaka is betört. Az iskola igazgatója a Reutersnek elmondta: „Olyan hang volt, amit még soha nem hallottam”. Majd hozzátette: nem érzett semmilyen furcsa szagot, és tűz sem volt.

Indian authorities inspect the site of a suspected meteorite landing on February 7, 2016 in Vellore district in southern Tamil Nadu state in an impact that killed a bus driver and injured three others on February 6. If proven, it would be the first such death in recorded history. The impact of the object left a large crater in the ground and shattered window panes in a nearby building, killing the driver who was walking past. AFP PHOTO / AFP / STR
Indiai tisztségviselők vizsgálják a feltételezett meteorit becsapódása után maradt krátert.

A meteoritelmélet azután kezdett el terjedni az indiai sajtóban, hogy Tamilnádu állam miniszterelnöke vasárnap már egy meteor becsapódásnak tulajdonította a halálesetet és a rejtélyes robbanást. A helyi rendőrfőkapitány a CNN-nak azonban elmondta: még nincsen bizonyítva, hogy valóban egy meteordarab ölte meg a 40 éves sofőrt, és nem űrszemét, vagy valami más tárgy.

A rendőrök a robbanás helyszínén találtak egy, a Reuters jellemzése szerint „sötétkék, gyémántra hasonlító követ”, és most mindenki arra vár, hogy helyi tudósok megvizsgálják, hogy valóban egy meteoritról van-e szó. Az indiai asztrofizikai intézet munkatársai várhatóan kedden utaznak el a mintáért.

Ha bebizonyosodik, hogy egy meteor becsapódása okozta a robbanást, akkor ez lesz az első olyan haláleset a történelemben, amit bizonyítottan egy meteorit okozott. Bár több olyan esetről is tudni, amikor állítólag meteorit ölt meg embereket, kétséget kizáróan egyiket sem lehetett bizonyítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik