Külföld

Barack Obama: a hit a legnagyobb gyógyír a félelemre

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 04. 20:14

Az amerikai elnök szerint a hit a legnagyobb gyógyír a félelemre, a félelem pedig a mai világban megtapasztalható változásokból is eredhet. Barack Obama erről csütörtökön az Egyesült Államokban hagyományos évi országos imareggelin beszélt.

Az elnök arra ösztökélte az amerikaiakat – illetve az imareggelin jelen lévő meghívott vendégeket -, hogy a hithez forduljanak segítségért, ha úrrá szeretnének lenni a nagy változások közepette előtörő félelmeiken. Obama a nemzetközi konfliktusoktól kezdve a globális klímaváltozásig sokféle változást sorolt fel, amely jelenleg a világban zajlik. Szerinte ezek ébresztenek félelmet és bizonytalanságot azt illetően, hogy vajon az amerikai fejlődés nem torpan-e meg.

Az elnök azon meggyőződésének adott hangot, hogy a hit módot kínál a jövő miatti aggodalmak eloszlatásához. Azt fejtegette, hogy a bennünk lakozó félelem ahhoz vezethet, hogy nekitámadjunk annak, aki tőlünk különbözik, ez a félelem reménytelenségbe taszíthat, megbéníthat, vagy cinikussá tehet. Mindazonáltal, tette hozzá, “a hit a legnagyobb gyógyír a félelemre”.

Az imareggeli, amelyen részt vesznek a kongresszus tagjai és meghívott külföldi vendégek, alkalmat teremt a különböző politikai táborok tagjainak és híveinek arra, hogy összegyűljenek, és megosszák egymással a hittel kapcsolatos élményeiket, azt, hogy a hit hogyan alakította személyes sorsukat, vagy hogyan alakítja a politikát is. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke például ezúttal arról beszélt, hogy az imádságot Amerikában egyre nagyobb türelmetlenség övezi, Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője pedig János evangéliumából idézve fejtette ki, hogy az abban megfogalmazott aranyszabályok valamennyi vallásra érvényesek.

A politikusok mellett az imareggelin jelen voltak az amerikai közélet és kulturális élet személyiségei is, s a rendezvényt az olasz Andrea Bocelli éneke zárta.

Az imareggeli hatvanharmadik éve hagyománya az amerikai közéletnek. Mindig február első csütörtökén gyűlnek egybe a kongresszus tagjai és az evangéliumi keresztények közösségeinek képviselői az egyik washingtoni szállodában. A hagyományt Dwight D. Eisenhower elnök honosította meg 1953-ban, bár az ötlet eredetileg egy Seattle-ben élő norvég bevándorló tiszteletestől, Abraham Vereidétől ered, még az 1930-as évekből.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.