Nagyvilág

Hidrogénbomba: Észak-Korea már megint mesterkedik valamiben

észak-koreai rakéta (Array)
észak-koreai rakéta (Array)

Feltehetően a hidrogénbomba egyik alkotóelemének számító hidrogénizotóp, trícium előállítására alkalmas nukleáris létesítmény építési munkálatai folynak Észak-Koreában, a jongbjoni atomerőműnél – közölte kedden a washingtoni székhelyű Tudomány és Nemzetközi Biztonság Intézetére (ISIS) hivatkozva a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A kutatóintézet hétfői jelentésében olvasható, hogy az észak-koreai komplexum környékéről származó, január 25-én készített felvételek alapján az új létesítmény területén “építkezésre utaló jelek” láthatóak. Az ISIS azt írja: egyelőre nem tudni, mi az építkezés pontos célja, azonban továbbra is megfigyelik a területet, mert a mostani és korábbi műholdas felvételekből nyert adatok arra utalnak, hogy hidrogénizotópok előállítására szolgáló létesítmény épül. A kutatóintézet beszámolójában hozzátette, ezt a véleményt egy kormányzati szakértő is osztja.

Az észak-koreai rezsim a Jongbjonban működő, öt megawattos erőműben elhasznált fűtőanyagból állíthat elő tríciumot. Az ISIS szerint bár az észak-koreai atomerőmű nem ideális, de alkalmas erre a célra. A szervezet a műholdfelvételek alapján megerősítette, hogy az atomerőmű üzemel, bár nem teljes kapacitással és nem folyamatosan.

Észak-Korea legutóbb január elején hajtott végre kísérleti atomrobbantást, azt állítva, hogy hidrogénbomba birtokába jutott, amit viszont a nemzetközi közösség megkérdőjelez. A legújabb hírszerzési információk áttekintése és elemzése után Washingtonban úgy gondolják, hogy Észak-Korea hidrogénbomba alkotóelemeivel hajthatott végre föld alatti kísérleti atomrobbantást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik