Külföld

Chicagóban durván nőtt a gyilkosságok száma

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 02. 09:42

Januárban lövöldözések megduplázódtak, a gyilkosságok 29-ről 51-re nőttek az előző évihez képest. A fehér rendőr által lelőtt fekete fiatal botránya után óvatosabbak a rendőrök és az megnövekedett adminisztráció miatt kevesebb az idejük.

A chicagói rendőrség helyi idő szerint hétfőn arról számolt be, hogy az elmúlt hónapban 51 gyilkosságot követtek el a városban, míg tavaly januárban 29 gyilkosság történt.

New York és Los Angeles jóval kevesebb áldozatról számolt be

Hasonlóképpen megugrott a lövöldözések száma is: míg 2015 januárjában 119 ilyen esetet regisztráltak, addig idén már 242-t. Az ilyen támadások sebesültjeinek száma pedig több mint megduplázódott, a tavalyi 136-ról 292-re emelkedve – írta a rendőrségi jelentés.

Összehasonlításképpen a keleti parti New Yorkban idén január 24-ig 28 gyilkosság történt, a lőfegyveres incidenseknek pedig 76 sebesültje volt, a nyugati parti Los Angelesben pedig január 23-ig 23 gyilkosságot és 77 lövöldözésben megsebesült áldozatot jegyeztek fel.

Bár Chicagóban 2003-ban több mint 600, korábban az 1970-es évektől az 1990-es évekig pedig évi 800-900 gyilkosság történt, az illinois-i fővárost 2012 óta társítják ismét nemzeti összevetésekben az erőszakos cselekményekkel, miután abban az évben a gyilkosságok száma egy nyugalmasabb időszak után újra meghaladta az ötszázat, messze megelőzve minden más egyesült államokbeli várost.

Ismét romlik a helyzet

A közép-nyugati metropolisz hatóságainak tekintélye tavaly ingott meg, miután felkerült a világhálóra egy olyan videofelvétel, amelyen egy fehér bőrű rendőr lelőtt egy fekete fiatalt.

2012-t követően a chicagói rendőrség számos bűnmegelőzési intézkedést vezetett be, több millió dollár ráfordítással. A rákövetkező két évben négyszáz körüli értékre csökkent a gyilkosságok száma, 2014-ben volt a legkevesebb ilyen bűneset évtizedek óta. Tavaly ugyanakkor ismét romlani kezdett a helyzet.

Egyre többen vélekednek úgy, hogy a hasonló bűnesetek növekedése Chicagóban és országszerte összefügg azzal, hogy a rendőrök óvatosabban járnak el azután, hogy több esetben elhamarkodottan használták fegyverüket, és ezekről az esetekről videofelvételek készültek, amelyek nagy közfelháborodást váltottak ki. Emellett a rendőri vezetők úgy vélik, hogy az utcai intézkedések megnövekedett adminisztrációs terhei miatt a járőrök kevesebb embert tudnak ellenőrizni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.