Nagyvilág

Chicagóban durván nőtt a gyilkosságok száma

Januárban lövöldözések megduplázódtak, a gyilkosságok 29-ről 51-re nőttek az előző évihez képest. A fehér rendőr által lelőtt fekete fiatal botránya után óvatosabbak a rendőrök és az megnövekedett adminisztráció miatt kevesebb az idejük.

A chicagói rendőrség helyi idő szerint hétfőn arról számolt be, hogy az elmúlt hónapban 51 gyilkosságot követtek el a városban, míg tavaly januárban 29 gyilkosság történt.

New York és Los Angeles jóval kevesebb áldozatról számolt be

Hasonlóképpen megugrott a lövöldözések száma is: míg 2015 januárjában 119 ilyen esetet regisztráltak, addig idén már 242-t. Az ilyen támadások sebesültjeinek száma pedig több mint megduplázódott, a tavalyi 136-ról 292-re emelkedve – írta a rendőrségi jelentés.

Összehasonlításképpen a keleti parti New Yorkban idén január 24-ig 28 gyilkosság történt, a lőfegyveres incidenseknek pedig 76 sebesültje volt, a nyugati parti Los Angelesben pedig január 23-ig 23 gyilkosságot és 77 lövöldözésben megsebesült áldozatot jegyeztek fel.

Bár Chicagóban 2003-ban több mint 600, korábban az 1970-es évektől az 1990-es évekig pedig évi 800-900 gyilkosság történt, az illinois-i fővárost 2012 óta társítják ismét nemzeti összevetésekben az erőszakos cselekményekkel, miután abban az évben a gyilkosságok száma egy nyugalmasabb időszak után újra meghaladta az ötszázat, messze megelőzve minden más egyesült államokbeli várost.

Ismét romlik a helyzet

A közép-nyugati metropolisz hatóságainak tekintélye tavaly ingott meg, miután felkerült a világhálóra egy olyan videofelvétel, amelyen egy fehér bőrű rendőr lelőtt egy fekete fiatalt.

2012-t követően a chicagói rendőrség számos bűnmegelőzési intézkedést vezetett be, több millió dollár ráfordítással. A rákövetkező két évben négyszáz körüli értékre csökkent a gyilkosságok száma, 2014-ben volt a legkevesebb ilyen bűneset évtizedek óta. Tavaly ugyanakkor ismét romlani kezdett a helyzet.

Egyre többen vélekednek úgy, hogy a hasonló bűnesetek növekedése Chicagóban és országszerte összefügg azzal, hogy a rendőrök óvatosabban járnak el azután, hogy több esetben elhamarkodottan használták fegyverüket, és ezekről az esetekről videofelvételek készültek, amelyek nagy közfelháborodást váltottak ki. Emellett a rendőri vezetők úgy vélik, hogy az utcai intézkedések megnövekedett adminisztrációs terhei miatt a járőrök kevesebb embert tudnak ellenőrizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik