Nagyvilág

Egy nappal korábban be kell jelentenie a rendőrségen, ha szexet akar a yorki férfi

Csak akkor feküdhet le bárkivel egy yorki férfi, ha szándékáról, minimum 24 órával az esemény előtt értesíti a helyi rendőrkapitányságot. Az észak-yorkshirei rendőrség egy „szexuális kockázat rendelet” nevű jogi eszközt alkalmazott nála, amit olyan esetekre találtak ki, amikor egy gyanúsítottat nem ítéltek el szexuális bűncselekményért, de a hatóság szerint a személy adott esetben veszélyt jelenthet a társadalomra.

Képünk illusztráció (123rf.com)
Képünk illusztráció (123rf.com)

Mivel a férfi ügyében nincs jogerős elmarasztaló ítélet, sem a nevét nem hozhatta nyilvánosságra a hatóság, sem azt, hogy mivel gyanúsítják.

Ha kiderül, hogy a férfi előzetes bejelentés nélkül létesít szexuális viszonyt, öt évre börtönbe kerülhet. A rendőrség a férfi internethasználatát is kontrollálja, és minden olyan eszközt be kell jelentenie, amin online tartalmakhoz fér hozzá, illetve amikkel kommunikálhat.

A rendelkezés egyelőre ideiglenes, május 19-ig van érvényben, akkor dönt a bíróság arról, hogy alkalmazza-e teljes érvényűen a „szexuális kockázat rendeletet”. Ha igen, akkor a férfinek minimum két évig él majd a bejelentési kötelezettsége, illetve kommunikációs csatornáinak hatósági kontrollja.

„Kritikus szinten van a nemi erőszakok, és a szexuális bűncselekmények száma az országban, és a legtöbb ilyen esetben nagyon nehézkes az igazságszolgáltatás. A felmérésekből tudjuk, hogy az elkövetők többször ismétlik meg tetteiket. Az ilyen eszközök arra jók, hogy megvédjük tőlük a potenciális áldozatokat” – mondta el az Independentnek Sarah Green, az End Violence Against Women (Vessünk Véget a Nők Elleni Erőszaknak) nevű civil szervezet igazgatója.

(via: Yorkpress, Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik