Nagyvilág

Fehér zászlós kurd küldöttségre tüzeltek a törökök

Véres felvételek kerültek elő arról, ahogy a török erők állítólag belelőnek egy fegyvertelen csapatba, amiben politikusok is menetelnek.

Úgy tűnik, Recep Tayyip Erdogan török elnök megingathatatlan abban, hogy mindenképp fegyveres konfliktust akar Kelet-Törökország kurdok lakta területein. Miután az állam tavaly felrúgta a tűzszünetet a Kurdisztáni Munkapárttal, egymást lövik a kurdok és a biztonsági erők – többek között Cizre városában is.

Itt készültek az alábbi felvételek is arról, hogy a Népi Demokrata Párt politikusaiba is eresztettek egy sort, vélhetően rendőrök. A Today’s Zaman török lap azt írja, a csapat a helyi kormányzat tudtával, fehér zászlókkal ment az ostromlott városba, ahol a sebesülteken akartak segíteni. A felvételen hallható, hogy egyszer csak lövések dördülnek, majd mindenki fejet lehajtva szaladni kezd.

A Zamannak nyilatkozó politikusok szerint egyértelmű, hogy a rendfenntartók nyitottak rájuk tüzet. Tíz ember megsebesült, köztük az IMC TV csatorna jelenlévő operatőre. Selahattin Demirtaş pártelnök azonnali parlamenti vizsgálatot követelt, és közölte, még a saját sérültjeiket is alig tudták elvonszolni, sőt a biztonsági erők a mentőkre is tüzeltek.

Az alábbi felvételt véressége miatt nem ágyaztuk meg, erős idegzetű olvasóink ezen a linken elérhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik