Nagyvilág

Teljesen betiltották a cigarettaárusítást Türkmenisztánban

Egyetlen szavába került az államfőnek. A feketepiacon most aranyárban lehet cigihez jutni.

Egy csapásra betiltotta a türkmén államfő a cigaretta árusítását, a hatóságok kényszerítik az üzleteket, hogy hagyjanak fel a dohánytermékek árusításával.

Több kereskedő arról számolt be az AFP hírügynökségnek, hogy a drogellenes hatóságok megjelentek a boltokban és megparancsolták, hogy távolítsák el az összes cigarettát a polcokról. Most csak pult alól lehet dohánytermékeket kapni Türkmenisztánban, mert ha valakit szabályszegésen kapnak, azzal tíz havi átlagbérnek megfelelő büntetést fizetetnek. Az utcán, feketén 2000-4000 forintnak megfelelő összegért lehet hozzájutni egy doboz cigarettához.

Az üzleteket annak ellenére fenyegetik büntetéssel, hogy a kormány nem jelentett be semmiféle hivatalos tiltó rendelkezést. Mindössze az adja a jogalapot, hogy Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök január 5-én egy kormányülésen hathatós intézkedéseket követelt a dohányzás felszámolására.

Az előző államfő, a türkménbasi maga is szenvedélyes dohányos volt, de miután 2000-ben szívműtéten esett át, dohányellenes intézkedéseket hozott. A következő években egyre szigorodtak a korlátozó intézkedések, a hadjáratot a 2006-ban hatalomra került Berdimukhammedow is folytatta. Ennek hatására az egész világon Türkmenisztánban dohányoznak a legkevesebben, mintegy nyolc százaléknyian. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik