Nagyvilág

Megérkezett Kanadába a tízezredik szír menekült

Megérkezett Kanadába a tízezredik szíriai menekült az ottawai kormány által meghirdetett  letelepítési program keretében, jelentette be szerdán John McCallum migráció- és menekültügyi miniszter.

Fontos szakaszt zártunk le ezzel, mondta a tárcavezető azzal kapcsolatosan, hogy kedden este Torontóba érkezett a tízezredik szíriai migráns, igaz, kéthetes késéssel a tervezett “ütemezéshez” képest.

Justin Trudeau miniszterelnök még választási kampánya idején jelezte, hogy győzelme esetén kész új otthont biztosítani 25 ezer szíriai menekültnek, aki jelenleg Libanonban, Jordániában és Törökországban él.

John McCallum migráció- és menekültügyi miniszter tavaly december elején ambiciózusabb adatot közölt, eszerint Kanada 2016 márciusáig legalább 35 ezer szíriai menekültet fogad be. A letelepítési program keretében a tavalyi év hátralévő részében összesen tízezer szíriai érkezését irányozta elő, majd a rákövetkező három hónapban még további 25 ezernek az elhelyezését ígérte. Sőt, a miniszter országának azt a szándékát is előrevetítette, hogy az idei év végéig akár 50 ezer szíriai menekültet is befogadhat a program értelmében.

Némileg módosítani kellett azonban az ütemtervet adminisztratív és logisztikai nehézségek miatt. McCallum szerdai nyilatkozatában elmondta: a minisztérium adatai szerint jelenleg 10 121 szíriai menekült tartózkodik Kanadában, többségüket magánszemélyeknél vagy magánszervezeteknél helyezték el mintegy száz településen.

Kanada továbbra is példát akar mutatni nemzetközi téren korunk legsúlyosabb menekültválságának kezelésében, mondta McCallum. Jelezte: a kormány fenntartja a légihidat, hogy február végéig további 15 ezer menekült érkezését biztosítsa. Több mint ötezer szíriai már birtokában van a beutazásukhoz szükséges dokumentumoknak, tette hozzá.

Kanada letelepítési programjának időben történő végrehajtása érdekében az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a segítségére támaszkodik. A szervezet már felvette a kapcsolatot a libanoni és jordániai táborokban lakó mintegy 70 ezer szíriaival, hogy közöttük terjessze a Kanadába való kivándorlásra vonatkozó javaslatot. Január 12-ig összesen 23 859 menekült jelezte kanadai letelepedési szándékát az UNHCR-nek, amely 16 ezer ember iratcsomóját már továbbította a kanadai konzuli szerveknek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik