Nagyvilág

Észak-Korea nem akar fenyegetőzni, de Amerikát azért kisöpörné

Elrettentésnek szánják az állítólagos hidrogénbombájukat.

Az észak-koreai központi hírügynökség kedden hosszas kommentárban fejtegette, hogy a múlt heti kísérleti nukleáris robbantást nem szánták sem provokációnak, sem fenyegetésnek, majd kifejtették, hogy az ország célja, hogy egész Amerika elpusztítására alkalmas fegyverzettel rendelkezzenek.

Megismételték a hivatalos észak-koreai bejelentést, mely szerint egy miniatürizált hidrogénbombát robbantottak fel múlt szerdán, ami új szintet jelent az ország nukleáris elrettentő erejének fejlesztésében. „A kísérlet célja nem az volt, hogy bárkit fenyegessen, vagy provokáljon” – írták, hozzátéve, hogy ezzel szemben azt akarják garantálni, hogy Észak-Korea ne legyen kitéve ellenséges erők támadásának.

Az ellenséges erők közt első helyen az Egyesült Államok szerepel – közölték, és apokaliptikus kilátásokat vázoltak fel arról, hogyan válaszolnának az amerikai „agresszióra”. Az észak-koreai tudósok az írás szerint elkötelezettek amellett, hogy sok száz kilotonnányi és megatonnányi hidrogénbombát robbantsanak fel, amely elegendő arra, hogy kisöpörjék Amerika teljes területét egyszer s mindenkorra.

Külföldi szakértők szerint egyébként az észak-koreai kísérleti robbantásnál használt bomba hat kilotonnás lehetett, egy hidrogénbomba ennél százszor erősebb. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik