Nagyvilág

Megérkezett a segélyszállítmány az éhező szíriai városhoz

Madaja városánál több tízezer éhező várja a mintegy 40 tehergépkocsi élelmiszert és gyógyszert.

Megérkezett a humanitárius segélyszállítmány a szíriai kormányerők által ostrom alatt tartott – közölte hétfőn a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) egyik szóvivője. A segélyszervezetek munkatársai a délutáni órákra várják a konvoj városba érkezését, mivel a teherautóknak a kormánycsapatok még legalább 20 ellenőrző pontján kell keresztüljutnia.

A felkelők kezén lévő várost fél éve tartják ostromzár alatt a kormánycsapatok.

Szombaton az ügyet ismerő források arról számoltak be a Reuters hírügynökségnek, hogy egy megállapodás értelmében a kormányerők hétfőn beengedik a segélyszállítmányokat Madajába, s két másik településre is szállíthatnak segélyt hétfőn Idlíb tartományban.

Mint azt délelőtt megírtuk Madajában már 28-an meghaltak az alultápláltságtól, köztük hat csecsemő. A helyiek beszámolói szerint az emberek füvet, leveleket, kutyákat, macskákat ettek. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet jelen lévő orvosai rémisztőnek nevezték a helyzetet – több mint 250 embert kezelnek súlyos alultápláltság miatt, tíz embert azonnal el kellene vinni a városból, különben meghalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik