Külföld

A lengyel alkotmánybíróság nem döntött magáról

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 11. 21:08

A győztes Jog és Igazságosság (PiS) által kinevezett öt új alkotmánybíráról szóló határozatról kellett volna határozatot hozniuk, de ebben a kérdésen nem tartották magukat illetékesnek.

 

Az eljárás azokra az alkotmánybírósági panaszokra terjedt ki, melyeket a jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO), illetve a lengyel emberi jogi szóvivő nyújtottak be az alkotmánybíróság tagjait megválasztó parlamenti határozatok miatt. Mindkét határozatot a tavaly októberi parlamenti választások nyomán többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) fogadta el.

Az első határozattal a PiS érvénytelennek minősítette azt, hogy az októberi parlamenti választások előtt nem sokkal az előző szejm 5 új alkotmánybírót választott. A másik határozattal a PiS 5, általa jelölt bírát választott meg.

A szóban forgó határozatok ellen benyújtott panaszokat az alkotmánybíróság múlt csütörtökön zárt ajtók mögött tárgyalta meg. Az elvileg 15 tagú testületből 10 bíró volt jelen, vagyis azok a bírák, akik még a PO kormányzása idején lettek az alkotmánybíróság tagjai. A jelenlévők közül 3 bíró ellenezte a döntést, köztük volt Andrzej Rzeplinski, a testület elnöke is. A testület úgy ítélte meg, hogy a lengyel alkotmány értelmében csak a törvények alkotmányosságáról dönthet, az említett határozatok elbírálására  viszont nem illetékes.

Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő sajtóértekezletén örömének adott hangot, hogy az alkotmánybíróság körüli vita – mint fogalmazott – “véglegesen lezárult”.

Az alkotmánybíróság helyesen lépett, a probléma megoldódott

– értékelte.

Egyes kommentátorok szerint az ítélet valóban véget vet az alkotmánybíróság és a lengyel parlament, illetve a lengyel elnök közötti vitának, és lehetővé teszi a PiS által megválasztott 5 új alkotmánybíró munkába lépését. Más értelmezések szerint azonban a legfontosabb alkotmánybírósági tárgyalás még hátra van. Ez a PiS által decemberben megszavazott törvénymódosításra vonatkozik, melynek kulcseleme, hogy a 15 tagú testület legalább 13 bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat érvényes határozatokat.

A PiS-nek az alkotmánybíróság működésére és az összetételének részleges megváltoztatására irányuló lépéseit élesen bírálták  a  lengyel ellenzék és az Európai Unió egyes képviselői, de  bírálatokat fogalmazott meg a lengyel legfelsőbb bíróság is. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről, a megbeszélés egyik fő témája éppen az alkotmánybíróság helyzete lenne.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Merkel: Európa nem tartja kezében annyira a menekülthelyzetet, amennyire szeretné
Migrants and refugees queue to enter a transit camp in Slavonski Brod on November 4, 2015. Thousands of newly arrived migrants and asylum seekers are on the move through Croatia and towards the border with Slovenia, from where they plan to continue their journey to western European countries. Thousands -- many fleeing violence in Syria, Iraq and Afghanistan -- have been making their way from Turkey to the Balkans in recent months, hoping to reach Germany, Sweden and other EU states. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC / AFP / ELVIS BARUKCICNémetország naponta több száz menekültet küld vissza Ausztriába