Nagyvilág

Tömeges molesztálás Kölnben: „A legtöbben frissen érkezett menedékkérők voltak”

A Welt am Sonntag című lapnak  nyilatkozó, a kölni tömeges szexuális visszaélések idején a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőröket idézi a Welt.de. Nyilatkozatuk szerint a szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvarnál nőket megtámadó, szexuálisan bántalmazó férficsoport tagjainak többsége frissen az országba érkezett, többségében szíriai menekült volt. A helyi rendőrök beszámolója szerint közel 100 embert igazoltattak szilveszter éjjelén, többségük szíriai menedékkérőként igazolta magát, kisebb részük észak-afrikai származású.

Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitány hétfői beszámolója szerint a főpályaudvar előterében mintegy ezer férfi gyűlt össze, akik – szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint – “kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”. A tömegből csoportok képződtek, amelynek tagjai körbeállták az újévet ünneplő nőket, majd inzultálták és meglopták őket.

Korábban a kölni események mögött egy helyi, észak-afrikai fiatalokból álló csoportot sejtettek, ami több mint egy évvel ezelőtt problémás, bűnügyekkel összefüggésbe hozható szerveződésként került a hatóságok látóterébe. A helyi rendőrök elmondása alapján azonban a legtöbb igazoltatott csak néhány hónapja érkezett Németországba.

A legtöbben frissen érkezett menedékkérők voltak. Olyan dokumentumokat mutattak fel, amelyeket menedékkérő pontokon állítottak ki

– nyilatkozták a lapnak.

A hivatalos állásponttal szemben az intézkedő rendőrök szerint a támadók nem a nők értékeit akarták ellopni, egyértelműen szexuális indíttatásról beszéltek, szerintük a többségében arab elkövetők önmaguk szexuális szórakoztatása céljából támadtak nőkre. A Köln rendőrfőnöke által az eset után hangoztatott hivatalos állásponttal szembemegy egy január másodikai, hatoldalas rendőrségi jelentés, amely szerint a támadók nagy része menedékkérő volt.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik