Külföld

A következő hetekben egyre furább dolgok kerülnek majd elő egy párizsi csatornából

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 07. 10:33

Az 1825-ben elkészült, Napóleon által megálmodott Saint-Martin csatorna partjai az ezredforduló óta a turisták és a Bobos (burzsoá bohémek tehetős, városi, liberális fiatalok) legkedveltebb pihenőhelyévé vált, így legfőbb ideje volt a rendszeres, minden 12-14 évben történő lecsapolásnak és tisztításnak.

A tisztítást végzők már elég edzettek, így felkészültek a legmeglepőbb, hosszú éveket a víz alatt töltött tárgyak felbukkanására, de természetesen mindig vannak meglepetések.

A hétfőn kezdődött, összesen hárommilliárd forintnyi eurót felemésztő tisztítás során 90 ezer köbméternyi vizet engedtek a Szajnába, szerdán pedig megkezdődött a fenék tisztítása.

Workers remove fish from the canal Saint Martin in Paris on January 6, 2016 before a drainage and cleaning operation. / AFP / PATRICK KOVARIK

Workers remove fish from the canal Saint Martin in Paris on January 6, 2016 before a drainage and cleaning operation. / AFP / PATRICK KOVARIK

A legutóbbi hasonló akciónál összesen negyvenöt tonna hulladékot szedtek ki a mederből, köztük két, az első világháború óta pihenő 75 mm-es lövedéket, aranyérméket, mosógépeket, széfeket, sőt, egy autót is.

Ezúttal is elég szép lista állhat össze a három hónapon át tartó tisztítási munka végére, de a csatorna felett átívelő hidakról, illetve a partokról már most is látszanak robogók, motorok, bevásárlókocsik, borosüvegek, utcai szemetesek, irodai székek, utcatáblák, bőröndök, de a budapesti Bubi párizsi megfelelőjének, a Vélibnek tucatnyi biciklije is.

Az AFP egyik újságírójának értesülése szerint a rendőrség egy pisztolyt is talált már az iszapban, de nem lenne meglepő, ha további fegyverek kerülnének elő.

Képek a mederből:

Fotók: Greg, Patrice Koch, Patrick Kovarik/AFP, VICE
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2017. október 5.
Legényné Balogh Ágota tanítónõ, történelemtanár órát tart másodikos osztályában, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában 2017. október 5-én, a pedagógusok világnapján.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.