Nagyvilág

Megerősítették a bangladesi iszlamisták vezetőjének halálos ítéletét

A bangladesi legfelsőbb bíróság megerősítette szerdán az ország legjelentősebb iszlamista pártjának vezetőjére kiszabott halálos ítéletet.

Motiur Rahman Nizamit, a Dzsamaat-i-Iszlami párt vezetőjét az 1971-es bangladesi függetlenségi háború idején elkövetett háborús bűnök miatt ítélte halálra egy különbíróság 2014 októberében. Tizenhat vádpontban találták bűnösnek. A többi között bűnös népirtásban, gyilkosságban, kínzásban, nemi erőszakban és Pakisztán oldalán harcoló fegyveres csoport vezetőjeként értelmiségiek tömeges meggyilkolásának megszervezésében.

Motiur Rahman Nizami 2001 és 2006 között agrárminiszter is volt egy koalíciós kormányban. A most 73 éves bangladesi politikus 15 napon belül felülvizsgálati kérelmet adhat be a legfelsőbb bíróság döntése ellen, és elnöki kegyelemért is folyamodhat.

Tavaly már kivégezték a párt három másik, vezető politikusát, szintén az 1971-es bangladesi függetlenségi háború idején elkövetett háborús bűnök miatt kimondott halálos ítéletek alapján. Ketten közülük nem kértek elnöki kegyelmet. Novemberben a legnagyobb ellenzéki párt, a Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) egyik vezetőjét, Szalauddín Káder Csoudhurit is felakasztották.

A BNP és a Dzsamaat is úgy véli, hogy a halálos ítéleteket meghozó bíróság koncepciós pereket folytat, a melyekben a kormány leszámol az ellenzékkel. A törvényszéket nemzetközi bírálatok is érték.

Banglades India és Pakisztán 1947-es függetlenné válását követően Pakisztánhoz tartozott Kelet-Bengál, majd Kelet-Pakisztán néven. Az ország 1971-ben vívta ki függetlenségét. Dakka szerint a kilenc hónapig tartó függetlenségi háborúban Pakisztán és kollaboránsai hárommillió emberrel végeztek, 200 ezer nőt erőszakoltak meg, és tízmillió embert tettek földönfutóvá.

A Dzsamaat-i-Iszlami akkor ellenezte Banglades függetlenné válását, de a párt mindig is tagadta, hogy bármilyen bűnt követett volna el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik