Külföld

Elmeszelték Magyarországot egy tíz éve húzódó per miatt

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 05. 14:42

Összesen 8000 euró kártérítést ítélt meg egy korábban gyilkosság miatt elítélt magyar férfinek az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert büntetőeljárása ideje alatt sorozatosan megsértették személyiségi jogait.

A bírói testület közleménye szerint 2000 euró nem vagyoni kár, valamint 6000 euró, a fogva tartása idején felvetődött költségeinek megtérítése jár Süveges Péternek.

Nem hagyták meglátogatni beteg szüleit

A strasbourgi székhelyű bíróság közleményében kitér arra, hogy hosszúnak találták a több mint hat éves előzetes letartóztatás és fogva tartás idejét, valamint a büntetőeljárás több mint tíz éves hosszát.

A férfi azért tett panaszt az emberi jogi bíróságnál, mert állítása szerint ez idő alatt a magyar hatóságok erősen korlátozták személyi szabadságát: házi őrizete miatt nem tudott elegendő számban ellátogatni beteg szüleihez, kérését többször visszautasították.

2014-ben életfogytiglanit kapott

A strasbourgi közlemény megemlíti, hogy a magyar Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a kérelmét, hogy vasárnaponként misére mehessen, valamint az eljáró hatóságok rendszeresen tiszteletlenek voltak és nem jártak el kellő körültekintéssel ügyében.

A többszörösen visszaeső férfit gyilkosság, fegyveres rablás, illegális fegyvertartás és robbanóanyagok birtoklása miatt helyezték előzetes letartóztatásba, majd bűnismétlés lehetősége miatt házi őrizetet rendeltek el ellene.

A 2005-ben kezdődő eljárás során Süveges Pétert bűnösnek találták és 2014 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 2015 júliusában a budapesti Legfelsőbb Bíróság az ítéletet hatályon kívül helyezte. Az ügyet első fokra utalta vissza, amely azóta is folyamatban van.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi pro-government forces battle Islamic State (IS) group jihadists as they try to secure all the neighbourhoods of Ramadi, the capital of Iraq's Anbar province, about 110 kilometers west of the capital Baghdad, on January 1, 2016.  Iraq declared the city of Ramadi liberated from the Islamic State group on December 28 and raised the national flag over its government complex after clinching a landmark victory against the jihadists. AFP PHOTO / STR / AFP / STRMegy össze az Iszlám Állam
EU-csúcs Brüsszelben - Orbán ViktorA bolgár kormányfő járőröket küld a minisztereire hajnalban, ha nem veszik fel a telefont