Nagyvilág

Felnőtteknek is betiltanák a cigarettavásárlást Norvégiában

A legnagyobb orvosszervezet azt javasolja, hogy a 2000 után születettek már 18 éves koruk után se vásárolhassanak dohányárut.

A felnőttek számára is betiltaná a cigarettavásárlást Norvégia legnagyobb orvosi szervezete. A kormánynak azt javasolják: hozzanak olyan törvényt, hogy a 2000 után születettek már akkor se vásárolhassanak dohányterméket, ha elérik a 18 éves kort.

Marit Hermansen, a Norvég Orvosszövetség elnöke azt mondta: a cigarettavásárlás nem alapvető emberi jog. Bár a dohányzást nem lehet megtiltani azoknak, akik már elkezdték, de az intézkedéssel annak próbálnák elejét venni, hogy az újabb generációk is rászokjanak a cigarettára.

A szervezet célkitűzései között szerepel, hogy 2035-ig teljesen felszámolják a dohányzást Norvégiában. Hermansen hangsúlyozta: egyáltalán nem akarják büntethetővé tenni a dohányzást, helyette a cigaretta beszerzését igyekeznének ellehetetleníteni. Ugyanakkor a norvég pártok a felvetésre azt mondták: az egyelőre nem kivitelezhető.

Két éve egyébként a norvégok 32 százaléka dohányzott rendszeresen, a 18 év alattiak körében hét százalék volt ez az arány. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik