Nagyvilág

Cameron a szélsőségesség vereségét ígéri

A brit miniszterelnök újévi üzenetében kijelentette, hogy a brit életforma gyűlöletére épülő szélsőséges ideológiák vereségre vannak ítélve.

Százezrek búcsúztatták Londonban – az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva – az óévet. A rendezvényeket több ezer rendőr biztosította, de a brit terrorelhárító hatóságok hangsúlyozták, nem tudnak olyan közvetlen terrorfenyegetettségről, amely miatt az óévbúcsúztató ünnepségeket le kellett volna mondani. Boris Johnson, London polgármestere előzőleg külön is kérte a londoniakat, hogy minél nagyobb számban látogassák a rendezvényeket, nézzék meg a tűzijátékot vagy üljenek be a pubokba, vendéglőkbe, ott ünnepeljék az újévet.

David Cameron péntek hajnalban ismertetett újévi üzenetében kijelentette: azt üzeni a Nyugat iránt “izzó gyűlölettel viseltető”, saját országuk ellen forduló, gyilkosságokra is kész szélsőségeseknek, hogy nem győzedelmeskedhetnek. A brit miniszterelnök szerint a kormány keményen fellép a szélsőségességet tápláló, mérgező narratíva és az azt terjesztők ellen is. Cameron megemlítette a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazást is, de nem tett utalást annak lehetséges időpontjára, csak megerősítette, hogy a referendumot legkésőbb 2017 végéig kiírják. A brit sajtó ugyanakkor gyakorlatilag biztosra veszi, hogy a népszavazást – amelynek terveit Cameron három éve jelentette be – már az idén megtartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik