Refugees and migrants arrive in the island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, on December 8, 2015.
At least six children died on December 8, 2015 when a boat carrying Afghan migrants sank in Turkish waters while on its way to Greece, local media reported.
 / AFP / ARIS MESSINIS
Külföld

Az év utolsó napján is ezrével érkeznek a menekültek Európába

24.hu
24.hu

2015. 12. 31. 14:59

Az év utolsó napján is özönlöttek a migránsok a görög szárazföldre: csütörtök reggel 3600 illegális bevándorló érkezett Athén kikötőjébe, Pireuszba. A görög parti őrség eközben óva intett attól, hogy a mostani hidegre fordult időben bárki is vállalkozzon a Törökország és Görögország közötti tengeri útra.

A Pireuszba érkezőket az égei-tengeri Számosz, Híosz és Leszbosz szigetéről szállították el, többségük Szíriából származik, és a megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy Nyugat-Európába akarnak eljutni.

A parti őrséget és az Európai Unió határőrizeti ügynökségének (Frontex) az égei-tengeri szigeteken állomásozó tisztségviselőit eközben riadókészültségbe helyezték, mivel az év utolsó napján egész Görögországban beköszöntött a tél. Az Égei-tengeren viharos szél fúj, a legtöbb Törökországból érkező migráns első európai állomásának számító Leszbosz szigetén csütörtökön napközben fagypont körüli hőmérsékletet mértek.

“Aki ma megpróbál (Törökországból) átkelni (az Égei-tengeren), nagy hibát követ el” – hangsúlyozta a parti őrség egyik tisztségviselője a Leszbosztól délre fekvő Híosz szigetén.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje óta – december 29-ig bezárólag – 847 819 illegális bevándorló érkezett tengeri úton Törökországból Görögországba. Naponta legalább 3 ezren érnek partot – közölte a görög kormány.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.