Nagyvilág

A Boko Haram megtámadott egy északkelet-nigériai várost, legalább 15 halott

Rakétagránátokat és öngyilkos merénylőket vetett be a Boko Haram terrorszervezet az északkelet-nigériai Maiduguri város elleni támadásban vasárnap éjszaka, az iszlamisták legalább 15 embert megöltek, de félő, hogy a halálos áldozatok száma ennél sokkal magasabb lehet.

A támadásról egymásnak ellentmondó hírügynökségi jelentések érkeztek.

Egyes hírek szerint szervezet fegyveresei a Borno szövetségi állam fővárosának paremén fekvő városrészt, Dzsiddari Polót rohanták le, tüzet nyitottak a helyi lakosokra, és robbantásokat hajtottak végre. A katonák szembeszálltak velük, és meghátrálásra kényszerítették őket. A PR Nigeria kormányhírügynökség szerint a nigériai katonát tíz öngyilkos merénylőt tartóztattak fel és végeztek velük.

Hónapok óta ez volt az első támadás a nigériai nagyváros ellen, amelyet a Boko Haram “szülővárosaként” tartanak számon.

A támadás néhány nappal az után történt, hogy Muhammadu Buhari nigériai elnök bejelentette: a kormánycsapatok gyakorlatilag megnyerték a Boko Haram elleni háborút.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a 175 milliós afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik